ПЉЕВЉА - Станари стамбене зграде у Скерлићевој улици, у чијем се приземљу налазе просторије градске топлане затражили су од надлежних органа да реагују по хитном поступку јер је тврде живот са топланом која је смештена у згради недподношљив.


- У стамбеној згради, смештеној у Скерлићевој улици, налази се котларница - тачније топлана, која је један од главних загађивача ваздуха у граду и у којој су станари вишеструко угрожени; како због отровних гасова, дима, чађи, пепела, тако и због буке, вибрација и честица насталих радом ове топлане. Рад ове котларнице је неприхватљив по више основа за станаре: грађевински, технолошки и надасве еколошки-тврде станари у писму упућеном медијима.


Он кажу да је незамисливо у 21-ом веку, са јасно дефинисаним стандардима у погледу животне средине, у јеку приступних преговора државе Црне Горе Европској унији (поглавље 27 – животна средина, квалитет ваздуха), да грађани, а поготово станари Скерлићеве улице, морају да трпе квазиоправдања како је реч о, тобож, привременом решењу, које треба да траје до измештања топлане.


- Незамисливо је да привремено и прелазно решење било чега, а камоли нечега што директно угрожава здравље и животе грађана Пљеваља, траје од 1976, дакле, пуних 43 године –кажу станари поменуте зграде.

Они објашњавају да у наведеној топлани раде три котла снаге 6 мегавата, са потпуно примитивним котловима који функционишу на принципу механичког ложења и ручног извлачења пепела и шљаке, при чему се одвоз истог отпада врши на још примитивнији начин – директно помоћу тракторске приколице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пљевља: Или плата или хладни радијатори?!


Станари истичу да је надлежни орган још 2011. године забранио рад котларнице, док је пре 3 године истекла и употребна дозвола за рад инсталираних котлова.

Станари питају зашто су одлуке државних органа мртво слово на папиру и захваљујући коме?

Станари тврде да котларница не поседује никакву: грађевинску и градилишну документацију; урбанистичко-техничке услове; одговарајућу ревидовану пројектно-техничку документацију; елаборат процјене утицаја на на животну средину; грађевинску дозволу – сагласност; решење о именовању и изјаву надзорног органа; адекватан привредни план – заштите од пожара са системом заштите од пожара; извјештај о техничком прегледу изведених радова; употребну дозволу.

- Станари Скерлићеве улице, немају више нити промил стпљења, јер смо у више наврата изиграни разним лажним обећањима-кажу станари и додају да су их у протеклих десетак година, уверавали да ће котларница бити измештена на локалцију Ђулина гука, да ће бити изграђено постројење на Радосавцу, топлана у Вектри, све до најновијег обећања топлификације града.

М.Дробњак

Станари су се унапред оградили од политичких партија и додатне партитократске политизације овог проблема. Они су оставили и контакт број 067/613-693 и позвали све заинтересоване стручњаке из области права да им се јаве како би им помогли да се ухвате у коштац са овом, како кажу, недвосмисленом и јасном неправдом коју трпе.


ТАОЦИ У СВОЈИМ СТАНОВИМА


Станари из зграде у Скерлићевој истичу да, бранити јавни интерес на овом примеру, притом, не наводећи ниједан паралелни пример у Европи, гдје се котларница-топлана, која користи угаљ, налази у строгом центру града, значи бити надасве неодговоран.

Без имало емпатије према 16 породица из Скерлићеве улице, унутар којих је оболење и смртност младјих људи оболелих од канцера рапидно порасла (у задњих неколико година умрло је свеукупно више од 30 људи), а који у 21-ом веку имају статус таоца над којима се врши еколошки геноцид.