АЛБАНСКА застава слободно се вијори по Црној Гори, иако црног двоглавог орла нико од званичника у Подгорици не жели да види. Истицање симбола суседне државе осоколило је овдашње албанске представнике у локалним самоуправама, али и у Влади Душка Марковића.

- Нема законских забрана за вијорење албанских застава. То је застава Албанаца који живе у Црној Гори.

Ову поруку послали су властима у Подгорици, Ник Ђељошај, председник општине Тузи и Мехмед Зенка, министар за људска и мањинска права у Влади Црне Горе!

- Албанске заставе ће се увек вијорити у Тузима упркос кривичним пријавама Министарства културе - поручила су њих двојица. - Не видимо ништа спорно у томе што се истичу албанске заставе без црногорских, јер је све у складу са законом о употреби националних симбола. Спорове са другим институцијама због тумачења закона решаваћемо у реду и миру.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ДФ: Вратити тробојку

Министар Зенка је још раније истицао да је његов народ дао огроман допринос за обнову државне независности Црне Горе на мајском референдуму 2006. године.

- Албанци су се декларисали за државу Црну Гору и не знам шта би требало још да ураде - говорио је Зенка.

И Генци Ниманбегу, потредседник Скупштине Црне Горе, дели сличне ставове.

- То је наша албанска застава и ми имамо право да је употребљавамо. Имамо право да изражавамо нашу етничку припадност. То што Закон о јавном реду и миру то забрањује, то је друга ствар - поручио је Ниманбегу.

"Новости" су покушале да добију одговор од послника ДПС-а, поводом ове приче, али они нису били расположени било шта да кажу.

Међутим, овакво понашање албанских првака у Црној Гори осуђују у Новој српској демократији. Јован Вучуровић, посланик, каже да политика ДПС-а отворено прети традиционалној, православној Црној Гори покушавајући да забрани песме, заставе и симболе већинског народа.


РЕЖИМ ДОЗВОЉАВА

НАМЕРА да се православље угрози неће проћи, јер је православни народ спреман да брани своје симболе и светиње од оних који нападају под плаштом "велике Албаније" и њихових помагача и сарадника из врха ДПС-а који су издали традиционалну Црну Гору - истиче Вучуровић. - Такво понашање врха режима охрабрило је екстремисте из реда албанских странака, па осим истицања албанских застава имамо клицање терористима ОВК у Тузима, напад на митрополита Амфилохија у Свачу код Улциња...