СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


Премијер Владе Републике Северне Македоније (РСМ) Зоран Заев, са извесном задршком, у среду је у Скопљу потврдио да у недавном сусрету са америчким узгајивачем канабиса Мајком Штрауметисом, познатијим као Биг Мајк, “није имало шта да се крије“, и да је зајединички циљ – договор за послове у „производњи уља од канабиса за медицинске сврхе“ и „јачање права на извоз“.


После извесног „ћутања“ о изненадној посети Штрауметиса Скопљу, њиховим разговорима, као и са министром здравства Венком Филипчетом и градоначелником скопске општине Центар Сашом Богдановићем, бурних реакција на социјалниом мрежама о позадини наводно „тајних послова“, Заев је потврдио да не постоје никакве тајне у тим контактима.


- Нисмо имали шпта да кријемо. Радићемо и даље у свему за интерес државе. То су за нас нова радна места, рекао је Заев, прецизирајући да је циљ и на том сусрету са водећим светким узгајивачен канабиса - био договор за производњу уља од канабиса за медицинску употребу и јачање права на извоз. Ипак, објаснио је да се баш о „свим сусретима“ увек не саопштавају детаљи.


- Седео сам до човека, немамо дилема и ништа не кријемо. Господин Биг Мајк је захтевао сусрет, јер у Македонији постоји могућност да се помогне у његовом пласману, истакао је премијер Владе РСМ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Заев: Северна Македонија заслужује независну цркву


Амерички мултимилионер Штрауметис, „краљ марихуане“, после изненадне посете Скопљу, где је крајем августа долетео својим приватним авионом, као што су „Новости“ писале, на Инстеграму је најавио да ће инвестиционим улагањима “Северна Македонија постати супер сила канабиса”. Првих дана после посете Биг Мајка Скопљу, међутим, званичних потврда тих договора – није било.


Фото инстаграм
Штраумитис је уз фото рапорт на Инстаграму објавио да „Северна Македонија има великог потенцијала”, и да се радује што ће „бити део претварања ове земље у једну од првих европских канабис суперсила”. „Велике ствари ће се дешавати ускоро, пратите”, загонетно је тада најавио Велики Мајк. Настојања РСМ за „улазак у посао“, иако са извесним закашњењем, потврђује и Заев.


ЗАКОНСКА ОСНОВА


У Македонији је 2016. допуном законске регулативе о контроли опојних дрога и психоактивних супстанци, производња канабиса у медицинске сврхе легализована. Од тада је, према потврдама из ресора здравства, у овој земљи издато 27 лиценци за узгој марихуане у медицинске сврхе.


Узгој канабиса у медицинске или научне сврхе, како је прецизирано, дозвољен је само правним лицима која за то имају одобрење Министарства здравља, и претходну сагласност Владе. Разумљиво уз задовољење услова прописаних законом. Канабис у РСМ може да се производи и обрађује, али није дозвољен извоз као сировине.


У РСМ марихуана за личну употребу и даље је забрањена строгом законском регулативом.