Будућа чланица Европске комисије Дубравка Шуица изјавила је данас у Бриселу да је њено именовање за потпредседницу извршној тела ЕУ велико признање хрватској политици и да има "нешто искуства и знања" за посао који је очекује.


Новоизабрана председница ЕК Урсула фон дер Лајен објавила је раније данас састав и структуру нове комисије у којој је Шуица потпредседница за демократију и демографију.


"Велика ми је част што смо добили потпредседничко место. Хрватска је ипак најмлађа чланица ЕУ и ово је велико признање хрватској политици и нашем премијеру Андреју Пленковићу који је био један од главних преговарача и сигурно је пуно утицао на добијање овога ресора", изјавила је Шуица новинарима, пренела је Хина.


Досадашња посланица у Европском парламенту додала је да у области којом ће се бавити у комисији "има нешто искуства и знања" и да је упозната с проблемима које ће бити потребно решавати.


Прочитајте још: Мађар Трочањи задужен за проширење, отпала кочничарка Србије


Међу њима је и организација Конференције о будућности Европе која би требало да почне 2020. и траје две године. Замишљена је као форум за повезивање европских грађана, цивилног друштва и европских институција, а циљ јој је да Европљани кажу какву Унију желе и како њоме управљати.


"То укључује расправе с грађанима, дијалоге које смо и до сада имали. Потребно је слушати шта грађани хоће, јер они понекад осећају да су удаљени од Европске уније. Оно што се од мене очекује јесте да будем најизраженија у средњој и источној Европи, где су понекад демократске вредности пољуљане", рекла је Шуица.


Што се демографије тиче, каже да пуно земаља ЕУ има проблема с тим, међу њима и Хрватска.


"Желимо ући у суштину проблема, покушати помоћи зашто долази до одлива мозгова, зашто млади људи одлазе и покушати да тај проблем хоризонтално решавамо. На почетку треба снимити стање, а онда деловати", рекла је она.