ДОК год постоји СПЦ у Црној Гори, Црна Гора нема потпуни суверенитет, она је црква друге државе. Она је империјална, освајачка црква. И Аустрија је била окупатор Црне Горе, али није била денационализатор, а Србија је била и окупатор и денационализатор 1918. године, дакле, потпуни процес расцрногорчења, посрбичавања Црногораца, казао је Сретен Зековић, члан Дукљанске академије, на трибини у Никшићу.


Он је саопштио да је обнова "Црногорске православне цркве" након Подгоричке скупштине па до увођења вишестраначја била једна од највећих табу тема у бившој Југославији.

- Последице тога осећају се и данас јер велику опструкцију прави Српска православна црква, поготово последњих година када је на дневни ред дошло усвајање Закона о слободи вероисповести - оценио је Зековић. - Он ће бити добар јер ће допринети реафирмацији "Црногорске православне цркве".

О важности новог закона који ће се ускоро наћи на усвајању у црногорској Скупштини, говорио је адвокат Никола Белада.

- Око 80 одсто верских објеката у Црној Гори је уписано противно важећем Закону о државном премеру и катастру непокретности. Ја мислим да је то имовина државе Црне Горе, и њених братстава и племена, никако ни српске, ни црногорске цркве - казао је Белада.

Предлог Закона који је црногорска Влада утврдила средином маја прописује да ће сви верски објекти који су подигнути до 1918. године, а који нису прешли у својину неке верске заједнице бити регистровани као државна имовина.

Митрополија црногорско-приморска затражила је повлачење закона, јер сматрају да је то отворени атак на имовину СПЦ у Црној Гори и као такав неће решити ово питање. Покренута је петиција коју је за кратко време потписало око 100.000 грађана.

- Митрополија црногорско-приморска је једина институција у Црној Гори која није под контролом режима, и која није у служби црногорског идеолошког пројекта. Зато тај режим врши притисак на Митрополију црногорско-приморску како би дошло до промене њеног канонско-правног статуса, односно до стварања некакве "аутокефалне црногорске цркве" - каже, за "Новости", др Будимир Алексић, професор Богословије на Цетињу.

Будимир Алексић

- То би, међутим, био само почетак режимског пројекта инструментализовања Цркве у идеолошке сврхе. Јер, овдашњој власти није довољно да Црква више не буде српска. Власт жели да Црква буде антисрпска. Мило Ђукановић је ту намеру јасно саопштио: треба му Црква која ће бити "у сагласју са државним интересима Црне Горе".


НИСУ ПОТПИСАЛИ ЗБОГ СТРАХА

ПОТПИСА на петицију било би и 300.000, али неки нису стигли, а неки се боје. Макар десет људи запослених у државним установама рекло ми је да би добили отказ, ако би се потписали против тог закона - саопштио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.