ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - ЗАГРЕБ

УПРКОС захтеву Хрватског удружења ратних и војних инвалида (ХВИДРА) из Загреба, да се забране наступи српских фолк и поп извођача Секе Алексић, Мирослава Илића, Жељка Јоксимовића, Дејана Матића, Бајаге и "Инструктора", Слободана Вељковића Цобија и других, на музичком фестивалу "Рујанфест", наше музичке звезде, ипак, ће певати у хрватској престоници. Организатори су одбили захтеве ветерана који су се дигли на ноге због тога што ће усред Загреба наступити српске звезде које су, како тврде, "за време великосрпске агресије на Хрватску певали четничке песме и исказивали подршку великосрпској агресији на Хрватску".

Експресно је стигао одговор Дарка Тучека, организатора "Рујанфеста", који каже да је и сам деведесетих обукао униформу хрватске војске и да му је то тада било нормално: "Али, данас, 2019. године, ми је нормално да радим као привредни субјект, да плаћам порез, да не кршим законе Републике Хрватске и да су сви ти извођачи који су овде на неки начин дозвољени и доступни на тржишту". Уз то, поручује да загребачка публика тражи и жели да чује певаче из Србије и да у томе нема никаквих проблема.

"Рујанфест" се одржава на језеру Бундек, од 13. до 22. септембра, под слоганом "Помакни своје границе забаве". На плакатима се најављују српски певачи, али и "Плави оркестар", Петар Грашо, Маја Шупут, Џала Брат и Буба Корели... Посебно занимање влада за долазак певача из Србије, упркос оптужбама да су организатори "Рујанфест" претворили су "Србијафест". На друштвеним мрежама се појављују коментари да је реч о "обнови Југославије" и поруке како је то "требало организовати у Београду, а не у Загребу". "Зашто доводите цајке", пише на друштвеним мрежама, а како се дигла прашина организатори су сматрали да треба поручити и да град Загреб није финансијски учествовао у припреми концерата. Управо је Милан Бандић недавно казао и да "неће више бити цајки на 'Рујанфесту'".

Музички критичар Хрвоје Хорват тврди да ће бити "згодно усред Загреба слушати народњаке", уз коментар да је Мирослав Илић много бољи од Секе Алексић.

- Једна је ствар јако битна, а то је што се често поставља питање ко је из Србије, ко из Хрватске? То је јако лицемерно и потпуно небитно у овом случају, јер још онда,и у доба рата, се трговало званично између Хрватске и Србије нафтом, оружјем и свим осталим, а музика је увек та где се поставља питање ко је откуд - каже Хорват.


Са прошлогодишњег "Рујанфееста" Фото Rujanfest.comА на стандардно питање "ко све плаћа", организатори одговарају да нико није дао паре и да је реч о комерцијалним концертима.


Прочитајте још: Власт у Вуковару забранила наступ српског певачаБЕЗ КОМЕНТАРА

ПОКУШАЛИ смо да чујемо коментар од Секе Алексић, Момчила Бајагића, Мирослава Илића, Жељка Јоксимовића и осталих српских уметника који су најављени на "Рујанфесту", али, они нису желели да говоре на ту тему. Тако је Јоксимовић испрва хтео да нам изјаву достави у виду саопштења, али се мало касније предомислио. Славуј из Мрчајеваца је, на пример, чувши због чега га зовемо, одговорио са "Хвала, довиђења" и прекинуо везу, док је Дејан Матић био у иностранству, а на мобилном се укључивала телефонска секретарица.

БРАНИТЕЉИМА СМЕТА И РЕЧ "ГРАНИЦА"

ПОЗИВ бранитеља на бојкот "Рујанфеста", само зато што на њему наступају Бајага, Мирослав, Сека, Жељко, Цоби.., осудили су многи корисници друштвених мрежа у Хрватској. Још је трагикомичније што им смета и овогодишњи слоган фестивала "Помакни своје границе забаве", јер су, они, тврде, дали младост да би сачували границе. Иначе, улаз на "Рујанфест" који траје од 13. до 22. септембра у Загребу је сваки дан, до 18.30 бесплатан, а по истеку тог времена, улазница се плаћа 35 куна (око 560 динара) и важи за све зоне и концерте.