ПОСЛЕ вишемесечних перипетија, претњи забраном, и подељености друштва, прва Парада поноса у БиХ, под називом "Има изаћ`", одржаће се у недељу 8. септембра у Сарајеву.

За учешће у Паради поноса пријављено је више од 500 особа, које ће шетати од Вечне ватре у Титовој улици, до зграде Парламента БиХ на Мариндвору, са почетком од 12 часова.

Поворку ће обезбеђивати више од хиљаду полицајаца, а Влада и полиција Кантона Сарајево ЛГБТ заједници дали су гаранције да најављену параду могу адекватно да заштите.

Прочитајте још - Прва Парада поноса у Сарајеву ће можда бити забрањена

Организатори су саопштили да су испунили захтев сарајевске полиције и ангажовали додатних 150 радника приватне безбедносне агенције. Обезбедили су и тражене бетонске препреке, које ће бити постављене на свим споредним улицама, како би се спречио евентуални пролазак моторних возила или нежељених "гостију".

Учешће је најавио и велики број особа из политичког и јавног живота, а међу њима и страни службеници попут америчког амбасадора Ерика Нелсона.

- Изласком на улице и шетњом исказаћемо протест против неједнакости и кршења људских права ЛГБТИК особа. Парада је вид борбе против свеприсутног насиља - наводе огранизатори.