Припадници Федералне управе цивилне заштите успели су да деактивирају авиобомбу која је јутрос пронађена на локалитету будућег тржног центра иза зграде РТВ Дома у Сарајеву.

Због врсте окидача, бомба је морала одмах да буде деактивирана јер је угрожавала између 15.000 и 20.000 људи. Ово значи да ће бомба тешка око 500 килограма бити транспортована на другу локацију где ће бити уништена према прописима и да неће бити евакуације ширег подручја, пише Клиx.ба.

Како је рекао директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, сложени део посла обављен је на месту проналаска бомбе.

"Реч је о окидачу 28 серије, који је лако уклонити и бомбу максимално осигурати. Неће бити потребе за великом евакуацијом. Нема опасности за локално становништво. Вечерас ћемо обавити транспорт у координацији с полицијом", рекао је Солак.

Како је рекао Сеад Врана, шеф Одсека за уништавање експлозивних средстава у Федералној управи цивилне заштите, утврђено је да је реч о механички ударном окидачу. Због тога је ова бомба угрожавала између 15.000 и 20.000 грађана Сарајева.


Прочитајте још: Хановер: Евакуација 15.000 људи због заостале бомбе

"Зато смо реаговали у најкраћем року и морали смо да испланирамо различите сценарије. Када смо припремали бомбу за вечерашњи транспорт утврдили смо да је окидач у таквом стању да мора бити уклоњен одмах зато што представља опасност приликом сваког померања и приступили смо по тој техничкој процедури коју смо одмах завршили. Окидач је одстарењен, а детонатор уништен и сви елементи који су могли довести до детонације бомбе су уклоњени. Вечерас следи лакши део посла", рекао је Врана.

Транспорт авиобомбе кренуће у три сата ујутро у договору с МУП КС који ће осигуравати трасу. Када се изврше све припреме с надлежним агенцијама, бомба ће бити пребачена на локацију за уништавање.

Клиx.ба подсећа да су на бомбу наишли радници који раде на градилишту, тачније багериста који је копао у оквиру радова на тржном центру. Бомбу је одложио на место где је остављао и други материјал, а када је уочио обавестио је колеге и сви су прекинули с радом.

И пре шест година на овом локалитету пронађена је авиобомба, али је била тешка 227 килограма.

Реч је било о бомби из Другог светског рата.

У насељу Бољаков Поток пронађена је бомба од пола тоне 2014. године.

Обе авиобомбе су успешно уклоњене и уништене.