УЗ албанске националне симболе и албански говор без преводиоца протекла је прослава Дана Тузи - 1. септембра, првог празника откако је Малесија добила статус самосталне општине. И већ на старту без представника Демократске партије социјалиста. Спорење је настало због датума прославе, јер су у ДПС-у проценили да је примереније било да се као Дан општине слави победа над фашизмом 15. децембар, када је и Малесија ослобођена.

- Тај датум није требало мењати без сагласности свих одборника, па због тога нисмо присуствовали свечаној седници - изјавио је одборник ДПС Елвир Кајошевић. - Ми се поносимо 1. септембром, јер је ДПС био тај који је, са својим коалиционим партнерима, донео одлуку да Тузи добију статус пуноправне општине. Али морамо поштовати историју и ценити садашњост.

Реаговали су из владајуће Албанске алтернативе критикујући коалиционог партнера (ДПС) на државном нивоу. Они истичу да социјалисти Мила Ђукановића настављају да "сањају истом динамиком као и пре мартовских избора, а грађани Малесије су им тај леп сан ускратили".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црна Гора уклања споменике историјским личностима, али не и злочинцима!- Скоро деценију су водили Тузи, и то са истим изборним програмом, а сви знају да нема ниједног капиталног пројекта у њиховом мандату. Изгледа да је и Влада била свесна њихове способности. Тузи су сада одједном право градилиште - наводе из Албанске алтернативе и додају да када је реч о прослави Дана општине, присуство и честитке готово свих највиших званичника и институција, дипломатског кора у Црној Гори, држава у региону и верских заједница, све говори.


ЛУД, ЗБУЊЕН, НОРМАЛАН

АЛБАНСКА алтернатива је поручила ДПС-у "да се оставе манипулација и подела у Малесији".

- Ваш бојкот Дана општине је као када би ваша централа бојкотовала 21. мај. Као што има на нивоу државе оних који бојкотују тај датум, имамо и ми у Тузима сличне, који су противници свога места. Препоручујемо да наставите да пратите епизоде "Луд, збуњен, нормалан".