Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је у Шибенику да је граница Хрватске с БиХ, Србијом и Црном Гором најдужа спољна источна граница Европске уније, коју полиција те земље обезбеђује веома добро.

Китаровићева је након трилатералног састанка са словеначким и аустријским колегама Борутом Пахором и Александром Ван дер Беленом рекла да је до сада више пута посетила хрватске полицајце на терену и упознала се са свим проблемима с којима се сусрећу — од покушаја илегалног преласка до кријумчара људи, који лоше поступају према мигрантима, због чега долази повређивања.

Говорећи о уласку Хрватске у Шенген зону Китаровићева је рекла да верује у подршку свих држава-чланица када се о томе буде доносила одлука, јер је то у интересу свих, пренела је загребачка телевизија Н1.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КОЛИНДА У ПАНИЦИ: Цуре тајне, док јој популарност опада

За Словенију и Хрватску рекла је да су пријатељске државе и да могу да превазиђу отворена питања, као и да две државе много више тога спаја, него раздваја.

„Сматрам да ће, када хрватска спољна граница постане шенгенска, то оснажити и њено чување и да ћемо и на тај начин, као што и сада чинимо, штитити не само хрватски простор, него и остале чланице ЕУ од било каквих угрожавања“, рекла је Китаровићева, пренео је Танјуг.sputniknews.com