ЈОШ се нису осушили образи братства Рачић из Слатине код Андријевице, када су надлежне инспекцијске службе Црне Горе, под притиском званичног Загреба уклониле споменик Пуниши Рачићу који су са комшијама и пријатељима из села на Петровдан 2017. на породичном имању подигли споменик. Две године касније (управо ових дана) у Тузима је постављен споменик националном "хероју Албанаца" Дед Ђон Љуљију, такође на приватном поседу, испред његове куће.

Док је Пуниша био за српско уједињење, Љуљи се залагао да Плав и Гусиње не припадну Црној Гори! Уз то, он је био члан Призренске лиге и учесник ратних окршаја у Плаву и Гусињу (1879-1890), када је турско-албанска страна мобилисала своју војску са подручја Космета, северне Албаније, Плава и Гусиња и пружила оружани отпор црногорској војсци, и тако спречила да Плав и Гусиње уђу у састав црногорске државе, упркос одлуци Берлинског конгреса 1876. године. Љуљи је био вођа устанка у Малесији 1911. године, када се на брду Дечић у близини Подгорице први пут завијорио двоглави орао после 1443.године!

У Вусању код Гусиња, годинама стоји споменик ратном злочинцу Јусуфу Челићу - Исуфу Чељи, који је 28. јула 1944. године у Велици са Немцима и шиптарским злочинцима са Космета, Плава и Гусиња, муслиманском милицојом из Бихора, учествовао у погрому више од 700 жена и деце православне вере. Прича о овом споменику нашла се и у црногорској скупштини када је посланик ДФ-а Будимир Алексић питао министра културе Александра Богдановића - зашто Влада Црне Горе годинама не предузима никакву иницијативу за уклањање тог споменичког комплекса, подсећајући да то обележје чак светли ноћу!

- Док су у Слатини чекали багере да ударе на малу спомен-плочу посвећену српском патриоти, у селу Вусање још чврсто стоји споменик албанском балисти и ратном злочинцу. И врху државе он не смета! С друге стране, званични Загреб нема намеру да сруши споменик злочинцу и терористи Миру Барешићу, који је убио црногорског амбасадора Владимира Роловића у Стокхолму, каже, за "Новости", Алексић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФИЛМСКЕ СЦЕНЕ У КЦ ЦРНЕ ГОРЕ: Притвореник покушао бекство


Министар Богдановић одговорио је да његов ресор и Влада нису надлежни за уклањање бесправно подигнутих објеката, односно спомен-обележја, већ органи локалне управе.


Споменик Пуниши Рачићу


- Како је Министарство културе било надлежно кад је наредило да се макне постамент где је требало да буде споменик Павлу Ђуришићу у селу код Берана, на приватном имању, а ово је на државном имању, и то поред основне школе, подсећа Алексић.


ПРОПАЛЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

ДОК је Подгорицом управљао градоначелник Славољуб Стијеповић (умешан у аферу "Коверта") један број невладиних организација затражио је од њега да градска улица у главном граду понесе име убијеног југословенског амбасадора Владимира Роловића, али узалуд. Није прошла ни иницијатива да се поред хрватске амбасаде у Подгорици подигне споменик Роловићу.