Хрватски медији у БиХ пишу о Сакибу Махмуљину, који је предложен за почасног грађанина Зенице и питају се да ли ће амбасада САД осудити такву одлуку.

Медији преносе да је реч о осумњиченом ратном злочинцу, који је био је командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, а у чијем саставу су били и неки од учесника у нападу на Светски трговински центар у Њујорку 11. септембра 2001.

У оквиру Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, подсећају портали Поскок.инфо и Директно.хр, деловао је одред Ел Муџахид, чијих је најмање четири, а највише шест чланова учествовало у нападу 11. септембра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРАГЕДИЈА КОД КОЊИЦА: Бивши члан одреда "Ел муџахид" пушком и ножем усмртио трговца

Поскок инфо поставља питање да ли је могуће замислити да Бањалука или Мостар прогласе неког почасним грађанином РС, односно БиХ, а даје тај командовао убиством Американаца у САД у терористичком нападу и да америчка амбасада не реагује.

"Хоће ли америчка амбасада реаговати и осудити одлуку власти у Зеници", пита Поскок инфо.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мучили их муџахедини, тукли лопатама и кабловима, мучили екектрошоковима!

Политички аналитичар Иван Шушњар којем су, како је навео, присталице идеологије војника Махмуљина претиле из САД да не долази као конзул у Америку, сматра да би "зенички ХДЗ требало да одговара због овог што се догађа у том граду".

Он напомиње да је реч о граду у којем је некажњено спроведено етничко цишћење "кривоверних" у доба муџахединске страховладе, који је од првог дана био "муџахединска сигурна оаза" и у којем су од муџахедина настрадале и застрашиване многе бошњачке грађанске и секуларне породице, нарочито муслимани ожењени особама друге вере.

"Оно што свима пролази "испод радара" је чињеница да су "наши војници", од којих су неки и одликовани, годинама након рата у БиХ учествовали у нападу на Светски трговински центар. Владама њихових држава у свом мандату Бакир Изетбеговић јавно се захваљивао за војну помоћ. Значи ли то да се захвалио и за сјајан посао који су обавили у САД", пита Шушњар.

Он подсећа да је на црној листи САД бивши амбасадор из СДА Хусеин Живаљ, који је оптужен да је био у контакту с организацијама које су финансирале напад 11. септембра, уз оцену да су та информација, као и она да је МВП БИХ издало пасош Осами Бин Ладену, строго скривене у јавним медијима у БИХ.

Он наводи и да странке попут СДП и СДА јавно величају Расима Делића, врховног заповедника Ел Муџахида, осуђеног за ратни злочин.

Председник ХДЗ 1990, најјаче опозиционе странке босанскохерцеговачких Хрвата, Илија Цвитановић оценио је да је предлог да се Махмуљин прогласи почасним грађанином Зенице шамар свим Хрватима.

"Он је осумњичен за ратне злочине најгоре врсте који су се од стране муџахедина догађали у рату у БиХ и овај предлог је шака у лице свим Хрватима, Србима и другима који су страдали од злогласног муџахединског одреда", рекао је Цвитановић.

Главни уредник портала Дневник.ба Јурица Гудељ овај потез види као наставак политике која траје већ 25 година, колико, како истиче, бошњачка политичка елита системски награђује своје ратне кадрове за њихове заслуге у рату.

"Овај предлог можемо посматрати као наставак те политике", наводи Гудељ додајући да овакав и слични потези представљају поруку припадницима других народа колико су (не)пожељни у срединама с бошњацком политичком доминацијом.

Адвокат Ника Пинтер сматра да је прерано размишљати о "таквим наградама", с обзиром на то да правоснажна судска пресуда још није донета.

"Предлог је преурањен, јер се против Махмуљина води судски процес због ратних злочина", рекла је Пинтер, иначе адвокат генерала Праљка.

На седници Скупштине зеничко-добојског кантона, међу предложенима за Плакету почасног грађанина нашао се Махмуљин, пензионисани генерал тзв. Армије БиХ, којем у Суду БиХ траје поступак у којем се доказује кривица за злочине у Возући, преноси РТРС.

Махмуљину, команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, био је подређен злогласни одред Ел Муџахид, за чије је монструозне злочине у Возући Хашки трибунал осудио Расима Делића.