Викенд је протекао у знаку две велике традиционалне феште на јужном Јадрану, уз хиљаде туриста који се одмарају дуж обале, као и мештане и госте из унутрашњости. "Петровачка ноћ", највећа пучка фешта рибе, музике и вина на овим просторима, која означава и крај главне туристичке сезоне, подсетила је још једном да је Петровац једно од омиљенијих места туриста с простора бивше Југославије. У распеваној атмосфери, домаћини су частили бројне госте са 500 килограма веома квалитетне рибе и по 800 литара вина и пива.

У фешту су посетиоце увели клапа "Хармонија" и Градска музика из Будве, а потом је наступила Милена Вучић. Звезда вечери био је Владо Георгиев, чији наступ је одушевио присутне. Барба је песмом "поздравио" и министра културе Црне Горе Александра Богдановића, који је познатом певачу и другим учесницима недавног хуманитарног концерта у Херцег Новом "За наше Косово", запретио кривичним пријавама због наводне злоупотребе културних манифестација у политичке сврхе. Георгиева, који је тражио извињење од министра, публика је поздравила овацијама.

Прочитајте још: "Велики док" однео победу у Котор

"Бокељска ноћ" у Котору, као и увек, била је догађај за памћење. Осветљеним заливом, који је изгледао бајковито, кретао се конвој од 46 барки, специјално украшених за ову прилику исписаним врцавим досеткама, док је с препуне риве одјекивала песма, истоименог наслова, Бокељке Маје Перфиљеве, која се недавно преселила у вечност. Прву награду у веома јакој конкуренцији и у износу од 2.000 евра освојила је барка "Четрдесет година земљотреса".

- Иако и наша фешта означава крај главне сезоне, овога пута је нешто другачије. Судећи по најавама, септембар ће бити као и август - са мноштвом крузера и туриста на њима, као и хотелских гостију - каже Ана Нивес Радовић, директорка Туристичке организације Котора.

"Европски шампион" 2. место


И у Петровцу и у Котору туристички посленици истичу да су њихове феште добро темпиране и да много гостију планира одмор баш у време великих фешти у овим местима. Овога пута и време је изузетно лепо па су и гужве на југу Јадрана и даље велике.

"Шпиљарска црква" - 3. место


НАГРАДЕ

СТРУЧНИ жири се одлучио да друго место равноправно поделе барке са порукама: "Рушење још траје" и "Европски шампион без базена", чији су аутори Драган Буздован и Звјездан Шантић. Њима је припала награда од 1.500, евра, док је треће место и награда од 1.000 евра припала баркама "Дивне плаве моје вале" Марка Шеваљевића и "Шпиљарска црква" Божа Зорније. Организатор још једне "Бокешке ноћи" била је Јавна установа Културни центар "Никола Ђурковић" из Котора, суорганизатор је локална Туристичка организација, а покровитељ Општина Котор.М. С.