У полицијску станицу у Книну приведена су два младића које се сумњичи за напад у Ђеврскама, када су претучени власници кафића у којем су гости гледали утакмицу загребачког ”Динама”.

Реч је о 28-годишњаку и 25-одишњаку који су ”голфом” шибенских регистрација дошли до кафића, вређали Србе и нанели озледе власнику.

Полиција их терети искључиво због нарушавања реда и мира, а једног од њих и због вожње у алкохолизованом стању.

Када је полиција зауставила ”голф” возач није пристао ни на алкотест, а за те прекршаје је у Хрватској по новом закону предвиђена казна и до 4.000 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ИНЦИДЕНТ У КНИНУ ТОКОМ УТАКМИЦЕ "ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ": Нападачи тукли госте кафића, власник погођен флашом у главу, међу повређенима и дете

ЈАНДРОКОВИЋ: ДРЖАВНИ ВРХ УЧИНИО СВЕ ДА ПОЧИНИОЦИ БУДУ КАЖЊЕНИ

Председник Хрватскога сабора Гордан Јандроковић изјавио је данас да је хрватски државни врх учинио све што је у његовој моћи да нападачи на Србе код Книна буд санкционисани.

За Јандроковића је, како каже, потпуно јасно да је полиција предузела потребне радње и већ ухапсила одређени број људи, а поруке државног врха осуђују тај напад.

“Очекујемо да сви буду ухапшени и строго кажњени, да бисмо послали поруку да се такво насиље осуђује”, рекао је Јандроковић, пренела је загребачка ТВ Н1.

Трендови су, казао је, да екстремни елементи имају одређену снагу.

Додао је да политичке странке осуђују насиље и промовишу толеранцију и међусобно уважавање.

“Сви важни политички фактори и учесници политичког живота осудили су тај чин и тражили да починиоци буду пронађени”, тврди Јандроковић.

ЈАНДРОКОВИЋУ НЕСХВАТЉИВО ДА БИЛО КО ДРЖИ ФОТОГРАФИЈУ ПАВЕЛИЋА


Председник хрватског парламента, Гордан Јандроковић, изјавио је данас да му је несхватљиво да било ко у Хрватској у својој кући држи фотографију поглавника НДХ, Анте Павелића.

Хрватски медији јавили су раније да је полиција у кући бившег министра управе Ловра Кушчевића, коју је издавао туристима, пронашла на камину у једној од просторија фотографије Павелића и првог хрватског председника Фрање Туђмана.

Иако је Кушчевић то демантовао, Јандроковић каже да му је то несхватљиво.

"Несхватљиво ми је да било ко у Хрватској има у кући слику Анте Павелића. Кушчевић је то демантовао. Није нормално било где, па макар и приватно, имати Павелићеву слику", рекао је Јандроковић, пренела је загребачка Н1 тв.

ПЛЕНКОВИЋ ПОКРЕНУО СВЕ ПОЛИТИЧКЕ РЕСУРСЕ ЗБОГ НАПАДА У КНИНУ


Дан након што је хрватскии премијер, Андреј Пленковић, за напад Срба на територији Книна рекао да је то “дело појединца, а не клима у друштву”, наложио је да се сви полицијски ресурси ангажују да се починиоци тих напада открију.

"Желимо да се сви ресурси полиције ангажују и да се открију сви починиоци”, рекао је Пленковић током посете Врбовском, пренела је загребачка Н1 тв.

До промене Пленковићевог става о овим нападима дошло је након што је председник Самосталне демократске српске странке (СДС С), Милорад Пуповац, новинарима раније данас као главног кривца означио “климу у хрватском друштву”.

Пуповац, чија странка подржава Пленковићеву владу, је говорећи новинарима о нападима на Србе код Книна, рекао да није задовољан статусом српске мањине у Хрватској и најавио да ће се тим поводом обратити међународним институцијама.

Подсетивши да су влада и он “моментално осудили инциденте”, Пленковић је рекао:

“Морамо деловати као самопуздан народ који цени постојање мањина и штити њихова права. Желимо да се сви ресурси полиције ангажују и да се открију сви починиоци. Треба све предузети да се они открију, казне и санкционишу…”, рекао је Пленковић.

Најавио је да ће након његовог јутрошњег састанка с министром унутрашњих послова Давором Божиновићем и шефом хрватске тајне службе (СОА) у Книн отићи директор полиције Никола Милина.

Рекао је и да на таква (не)дела треба да реагују институције које су за то задужене

“Врло децидирано одлучно и јасно сам осудио тај инцидент", казао је Пленковић.