НОВЕ, увећане цене воде, које се најављују још од прошле године, још нису ступиле на снагу јер се чекало усвајање регулативе која би то омогућила. Међутим, Министарство одрживог развоја и туризма припремило је измене Закона о комуналним делатностима којим је предвиђено да се постепено, у периоду од пет година цене комуналних услуга, које укључују воду и смеће, за грађане и привреду изједначе. Према речима председника подгоричког Одбора Радничке партије, Радована Тошковића, свако повећање представља нови удар на стандард грађана, а иста тарифа за привреднике и становништво је неприхватљива.

Како се наводи у образложењу измена и допуна закона која се налазе у скупштинској процедури, цене комуналија требало је да се изједначе крајем 2018. године, али од почетка примене закона, постојали су бројни проблеми због којих комунална предузећа нису формирала исти ценовник за правна и физичка лица. Као један од разлога наводе то да грађани не би могли да издрже нагли скок цене.

Прочитајте још - Црна Гора: Храна све скупља, а зараде стоје у месту

- Политика истих цена комуналних услуга сада је тешко изводљива. Велика је разлика у ценама за правна лица и грађане, па би у случају наглог изједначавања дошло до наглог скока цена за грађане. Тиме би се нарушио њихов стандард и они то не би могли да издрже, а пала би и наплата - оценили су у ресору Павла Радуловића.

У образложењу измена истиче се и да су комунална предузећа оптерећена бројним проблемима - недостатак инвестиција, застарела комунална инфраструктура, низак степен наплате, технички губици у мрежи, проблем ликвидности, огромна потраживања.

- То су све проблеми који имају утицај на цене услуге, па и неспремност сектора за нагло увећање цена. Зато се предлаже пут за изједначавање цена са циљем да се исправи разлика у ценама за грађане и правна лица - казали су из у МОРТ-а.

Иако ће се повећање цене спроводити постепено, Тошковић тврди да ће оно свакако утицати на стандард грађана, те да је несхватљиво да се обичан грађанин изједначи са привредом, посебно, како каже, у земљи која је богата водом.

- Важно је истаћи да се водоводна мрежа и њени капацитети нису мењали више од 50 година. Не зна се прецизно колики је капацитет црпне пумпе, али ни колики су губици. Такође, ово поднебље је изузетно богато водом и нису потребна превелика улагања. Сматрам и да је јединствен случај у Европи, а вероватно и шире, да се обичан грађанин, који и овако једва саставља крај са крајем, изједначи са привредом - казао је Тошковић за "Новости".

Како тврди, главни проблем су велики губици на мрежи, а не потрошња грађана.

Прочитајте још - Црна Гора: Спас је у куповини на акцији

- У Црној Гори се, по правилу, сви губици, било да је реч о струји или води, на крају ставе на терет грађана. Све старе зграде у Подгорици имају заједнички водомер, а сви знамо да има много нелегалних прикључака и потрошача. Уместо да се тај проблем регулише, држави је лакше да опорезује грађане и од њих наплати све оно што потроше "дивљи" потрошачи - навео је Тошковић.

КУБИК ВОДЕ ДО 2,44 ЕВРА

ПРЕМА подацима Регулаторне агенције за енергетику, на нивоу Црне Горе цена услуге јавног водоснабдевања за грађане креће се у распону од 0,12 до 1,03 евра по метру кубном, док је цена за правна лица од 0,41 до 2,44 евра по кубику. Према тим подацима, разлика између цена услуга водоснабдевања за грађане и правна лица је значајна, јер је за правна лица цена већа од 1,75 до 4,38 пута.