Бивши министар управе, Ловро Кушчевић, коме је полиција претресала породичну кућу и друге објекте у његовом власништву, изнајмлљивао је туристима луксузну вилу с портретиом усташког поглавника Анте Павелића.

Прочитајте још:НА ВРАТИМА ПУСТОШИ”: Французи нису могли да верују шта их је чекало на Хвару (ВИДЕО)


Полиција је у луксузној вили намењеној туристима пронашла Павеливићеву фотографију на камину у кухињи, уз фотографију првог хрватског председника независне Хрватске Фрање Туђмана.

Полиција је јуче претресла објекте у власништву Кушчевића, а реч је о породичној кући, али и чувеној штали коју је пренаменио у кућу, односно вилу са базеном у Нережишћима, коју је изнајмљивао туристима, на платформи Букинга.

Прочитајте још: Усташка тробојка на огради дечијег игралишта

На Букингу је објављено мноштво фотографија објеката за изнајмљивање, а на једној од њих се виде разни предмети изложени у кући, међу којима и портрет Павелића.

Како је пренео загребачки Јутарњи лист, Павелић је фотографији у униформи и она је смештена на кухињском камину.

На истом је камину у Кушчевићевој вили постављена и биста првог хрватског председника Фрање Туђмана, који се у Другом светском рату борио на страни партизана, а против Павелићевих усташа.

Слику с Туђмановим ликом има и на другим местима у кући, као и бројна распећа и слике с верским мотивима.

Иначе, бивши министар ову вилу изнајмљује од децембра 2014. године, а описао ју је као кућу за одмор у Нережишћима с приватним базеном, паркингом, погледом на море и WiFi-јем.

Кућа има пет спаваћих соба. Тренутно на Букингу стоји обавештење да се кућа не издаје.

“Извињавамо се, али треутно није могуће оставити резервацију за овај хотел”, наводи се на овај интернет платформи.

ЛИНТА: ДОКАЗ ДА ЈЕ ХДЗ ДИРЕКТАН НАСЛЕДНИК УСТАШКОГ ПОКРЕТА

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцењује да је проналазак портрета и фотографије Анте Павелића и фотографије Фрање Туђмана у вили бившег министра и високог функционера ХДЗ-а Ловра Кушћевића један у низу доказа да је ХДЗ директан наследник усташког покрета. Још је Фрањо Туђман на сабору ХДЗ-а у фебруару 1990. године у Загребу отворено рекао да је геноцидна НДХ била израз историјских тежњи хрватског народа за својом државом. ХДЗ је странка чији је циљ био да заврши посао који је започео усташки режим на челу са Антом Павелићем тј. да реши српско питање огњем и мачем и створи етнички чисту Велику Хрватску. ХДЗ је реализовао делом пројекат усташког покрета. Са подручја данашње Хрватске протјерано је преко 500.000 Срба, убијено је преко 7.000 Срба а српска имовина се од 1990. године до данашњег дана систематски пљачка, отима и уништава. Поред тога, Хрватска војска и ХВО су под водђством ХДЗ-а извршили брутално етничко чишћење, уништавали српску имвину и починили бројне злочине над Србима у западној Херцеговини и западнокрајишким општинама.

Линта истиче да је Хрватска демократска заједница проусташка странка која од свог оснивања ради на рехабилитацији НДХ и усташтва. ХДЗ је одмах након доласка на власт допустио повратак преживјелих усташа у Хрватску и водио жестоку антисрпску кампању. ХДЗ-ова већина у Хрватском сабору је још 1993. године донела нацистички закон по коме се преживелим усташким зликовцима исплаћују пензије које су заслужили због почињеног геноцида над српским народом. ХДЗ штити своје чланове и друге који су починили бруталне злочине над Србима. ХДЗ-ова већина је, између осталог, донела одлуку да Хрватски сабор буде покровитељ убијеним усташама у Блајбургу. ХДЗ сматра да је величанствени устанак српског народа у Србу -27.јул 1941. године – био почетак покоља Хрвата. ХДЗ никада није признао да је у НДХ почињен геноцид над српским народом и затражио опроштај за хрватски народ. ХДЗ понавља проусташку тезу о великосрпској агресији односно о лажној агресији Србије и крајишких Срба на Хрватску.