Другоосумњичени у истрази названој "Рекет" Зоран Милевски испитан је данас у Тужилаштву за организовани криминал Северне Македоније. Испитивање је трајало је око два и по сата, након чега је Милевски, познат као Зоки Кичеец (Кичевац), враћен у притвор у истражном затвору "Скопље", где се од 15. јула налази заједно са првоосумњиченим Бојаном Јовановским.

До сада Јовановски, познат као Боки 13, још није био на испитивању, а за сутра је најавјено да ће се пред тужитепљком за органанизовани криминал Вилмом Рускоском као сведок појавити специјална тужитељка Катица Јанева, који су са случајем "Рекет" додатно повезали снимци објављени у јавности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АФЕРА "РЕКЕТ": Шефица Специјалног тужилаштва Јанева позвана у тужилаштво

У афери "Рекет", која последњих седмица потреса Северну Македонију, до сада су осумњичене две особе, Јовановски и Милевски, али су се у међувремену у медијима појавили снимци повезани са тим случајем на којима се чује и глас Јаневе, која је блиска са Бокијем 13, као и гласови бизнисмена и истакнутих македонских политичара.

По том снимку објављеном у италијанском десничарском дневнику "Верита", Јанева која је била у друштву "Бокија 13", укључује се у њихов разговор и Камчеву добацује да се "не секира и да ће бити све у реду".

Пошто је афера избила у јавност 15. јула хапшењем првоосумњиченог Бојана Јовановског који има блиаке односе са Јаневом, специјална тужитељка је истог дана поднела оставку, а наредног дана отишла на боловање које је прекинула недељу дана касније.

Тужилаштво за организовани криминал их гони због сумње да су изнудили новац од бизнисмена Јордана Камчева који је под истрагом Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговоре, тако што су му, у замену за новац, нудили да ће утицати на јавног тужиоца да му олакша положај.

Бизнисмен Камчев је Јовановском и Милевском у два наврата исплатио укупно милион и по евра од првобитно тражених осам милиона, а договорених пет, након чега је почетком маја пријавио Тужилаштву за организовани криминал, пошто је прво о томе разговарао с премијером Зораном Заевом.

На снимцима објављеним на интернет страници "Боки 13" у разговор с Камчевим спомиње и да је о томе разговарао с премијером Заевом.

Заев је неколико дана касније негирао било какву умешаност у тај случај и истакао да неће дозволити да му "неколико криминалаца, један сујетан новинар и један педер сруше владу".

Брзу и ефикасни истрагу у случају "Рекет" затражиили су председник Северне Макдоније Стево Пендаровски и македонска опозиција, као и представници САД и ЕУ.