ПОЛИЦИЈСКЕ снаге са интервентним возилима опколиле су у понедељак Цркву Светог Преображења Господњег на Ивановим коритима како би, као што су то чинили и претходних година, спречили свештенство Митрополије црногорско-приморске да одржи свету литургију поводом славе овог храма.

Како су саопштили из Митрополије, више од 15 полицајаца је од ујутру било распоређено око Цркве Светог Преображења како би спречили протојереје Гојка Перовића и Обрена Јовановића, ђакона Душана Биговића, као и председника Црквене општине Цетиње Рајка Радусиновића да уђу у овај храм подно Ловћена.


Прочитајте још: МЕШТАНИ У ПАНИЦИ: Патроле Албаније у селима у Црној Гори!

Иако је Митрополија уредно пријавила одржавање службе на Ивановим коритима, служба је спречена на основу решења које је издало Министарство унутрашњих послова. Ова одлука је донета, иако је правни тим Митрополије на њега уложио жалбу Управном суду, која је остала без одговора.

- Незапамћено да се у савременој Црној Гори забрањују богослужења, и то у храму који је својина Митрополије црногорско-приморске. Овакво поступање и забране служби нису карактеристика савремених друштава - саопштено је из Митрополије.

У храму на Ивановим коритима на Преображење се вековима служила литургија, па вишегодишње забране молитвених скупова у Митрополији виде као "незаконито поступање и поигравање са најдубљим осећањима православних верника". Ипак, не губе наду да ће следеће године, како канони и традиција налажу, на велики празник и под Ловћеном бити служена литургија.ИЗ Управе полиције су саопштили да је Одељење безбедности Цетиње забранило окупљање јер су се за то стекли законски услови, те да је решењем забрањен обред и Црногорској православној цркви (ЦПЦ) и Митрополији црногорско-приморској (МЦП) Српске православне цркве, и то из разлога безбедности.Како су навели, МЦП је уложио тужбу Управном суду на решење, те је та институција ценила наводе тужбе и пресудом одбила тужбу као неосновану, наводећи да су њени наводи без утицаја на доношење другачије судске одлуке.


ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ: ОБРАЧУН СА ТРАДИЦИОНАЛНОМ ЦРНОМ ГОРОМ


Да је црногорски режим ушао у отворени обрачун са православним верницима и традиционалном Црном Гором показује и данашња забрана литургије на Ивановим коритима. Након низа потеза којима се показује јасна намера да се врши тортура над црквом и верницима, данас је диктатура отишла и корак даље, срамном забраном одржавања литургије на Преображење. Наредбу о забрани издао је министар Мевлудин Нуходзић. Подсећамо да режимска полиција протеклих дана није реаговала на дивљање албанских екстремиста који су упадали у манастир Бешка и малтретирали монахиње, као што су у Свачу код Улциња подржавали оне који су спречавали литургију и јуришали на митрополита Амфилохија, саопштио је Демократски фронт.


Из овог политичког покрета подсећају да атак на СПЦ у режији полиције и министра Нухоџића потврђује оно што је саопштавао ДФ да су дешавања у Бешкој, Свачу, такозвани закон о слободи вероисповијести, инциденти на Ивановим коритима, крстионици на Михољској Превлаци итд. пројекат у коме учествују дукљански фанатици из режима и дела опозиције у дослуху са албанским и бошњачким екстремистима и да је то коалиција за обрачун са православном Црном Гором.


- У склопу тога треба посматрати и причу о разграничењу, и најаву ратног злочинца Рамуша Харадинаја да ће ДПС и сателити поклонити делове територије Црне Горе лажној држави Косово, што је у складу са издајничком политиком Мила Ђукановића и врха његове политичко-криминалне организације. Црногорски режим је након служења интересима појединих великих сила данас постао марионета Приштине, Загреба и терористичких вођа из лажне државе Косово. Зато се данас десила и нова брука – да територијом Црне Горе патролира албанска полиција, а за очекивати је да лично Нухоџић и Вељовић предају рапорт вођи патроле, кажу из ДФ.


- Главна сметња режимском пројекту издаје и предаје Црне Горе су СПЦ, православни верници и политичке снаге које се боре за вредности традиционалне Црне Горе и наших предака, па зато имамо континуиране нападе на наше цркве и свештенство. Констатујемо да се врх режима опасно поиграва са судбином Црне Горе. Православни верници не смеју да наседају на провокације, али морају бити спремни да штите светиње и цркву која је и створила Црну Гору. На Тројичинданском сабору у Подгорици јасно је исцртан пут којим треба да идемо у циљу заштите вере и народа и како би се зауставило даље понижавање ове земље од стране оних који су православље означили као непријатеља и сметњу за своје личне и националне интересе, саопштено је из Демократског фронта.