На аутопут Загреб-Ријека, између Врбоског и Равне Горе, слетео је мањи спортски авион.


Нико није повређен у инциденту, напомиње хрватски портал 24.сата додајући да су се у авиону, који је присилно слетео, налазили ученица и наставник Т.Г, којег описује као искусног дугогодишњег пилота.


Портал наводи да је авиону у ваздуху отказао мотор.


Један од очевидаца, који је снимио слетање авиона, рекао је за 24 сата да је летилица прво кружила и спустила се веома ниско, али да су људи тек касније схватили да ће "стварно да слети".


"Мало је вијугао по средини пута док се крилом није забио у десну ограду и остао у зауставном траку, а из авиона су изашли жена и мушкарац, престрављени", навео је неименовани очевидац.


Пилот авиона типа Цесна, Теодор Горичанец, због техничких потешкоћа био је присиљен да слети на аутопут А6."Ја сам само желео једну ствар, да колегиница која је на школовању остане цела и неповређена. Размишљао сам само о томе да некога не повредим на аутопуту, да немам неког на души касније и да нам се авион приликом додира и слетања не запали", казао је пилот након инцидента, јавља Дневник.хр.


Управо захваљујуци његовом искуству и смирености - нитко није повређен. Пилот Горичанец иза себе има око 1.000 сати налета.


"Летели смо с аеродрома Лучко према Ријеци. У 55. минуту лета мотор је почео губити снагу. Покушавали смо да се одржимо на тој висни, али нисмо успели. Морали смо тражити принудни терен за слетање. Имао сам две опције – терен који ми је непознат, али се чинио раван, или аутопут. Одлучио сам се ипак за аутопут што је било тешко јер је данас густ саобраћај", прича он, преноси Индеx.хр.


Додаје да га ни у једном тренутку није ухватила паника. "Стрес се јавио тек пола сата након догадаја, али сам га мирно пребродио", каже пилот.