Невладина организација "Border Violence Monitoring" објавила је извјештај у коме се наводи да је Хрватска у БиХ током јуна и јула незаконито вратила 438 миграната.

У извештају се истиче како су политичари који су охрабрени нејасним сигналима из ЕУ, јасно назначили да су ове операције организоване и наређене из самог врха државе, преноси Клиx.

У извештају се помиње и узбуњивач, полицајац који је послао анонимно писмо омбудсману за људска права Хрватске, а у којем прича о наређењима и начину како су мигранте терали назад у БиХ.

Он је навео да су полицајци када уоче групу миграната приватним мобилним телефоном обавештавали надлежног како ништа не би било снимљено, као и да су добили стриктно наређење да сваком мигранту који затражи азил кажу да азила нема, а да су их претресали без икаквог налога и одузимали им ствари.

У писму наводи и како су их тукли, а да су неки полицајци чак посезали и за оружјем.

Из организације "Border Violence Monitoring" казали су како је дневно између 30 и 50 особа виђено како се враћа у Велику Кладушу након што их је илегално вратила хрватска полиција, а објавили су и фотографије које су доказ како полиција спаљује њихове ствари.