Шефица Специјалног тужилаштва у Северној Македонији Катица Јанева, чији глас се чује у објављеним разговорима у случају "Рекет", позвана је на испитивање у скопском тужилаштву.

Јанева ће у уторак у скопском тужилаштву одговарати на питања о својој улози у случају "Рекет", потврдили су за портал а1он из Тужилаштва за организовани криминал и корупцију.

Испитивање Јаневе следи након месец дана од отварање истраге о афери "Рекет", у оквиру које су за сада осумњичени само македонски шоумен Бојан Јовановски - Боки 13 и бизнисмен Зоран Милевски.

Према наводима тужилаштва, Јовановски и Милевски се сумњиче да су изнудили више од милион евра од скопског бизнисмена Јордана Камчева у замену за ослобадање од притвора.

Иначе, према македонским законима, решење за ослобођање од притвора Камчева морала је да одобри шефица Специјалног тужилаштва Катица Јанева, која се у једном од објављених разговора између Јовановског и Камчева на италијанском порталу "Ла Веритас" обраћа Камчеву речима "да не брине и да ће све бити ок".

У македонској јавности постоје сумње да се решавање овог случаја одуговлачи како би се уништили кључни докази.

Јанева је у два наврата, путем званичног саопштења, рекла да није умешана у овој афери, те да се злоупотребљава њено име и име Специјалног тужилаштва.

Македонски председник Стево Пендаровски такође је изразио своје разочарење што се овај случај одуговлачи, иако је, како је рекао, реч о "мега афери" која потенцијално може да доведе у питање и датум почетка преговора Северне Македоније са ЕУ.