Кривична пријава министра културе Александра Богдановића, због хуманитарног концерта у Херцег Новом, сведочанство је неразумља једног човека, али и оних који су га поствили на то место. Ово је казао митрополит црногорско приморкси господин Амфилохије, поводом кривичне пријаве коју је министар најавио због хуманитарног концерта у „За наше Косово и Метохију“, одржаног у Херцег Новом.


– То је сведочнство неразумља министра културе и то није култура, него њено порицање и некултура најгоре врсте. То није први пут од њега и то је знак његове необразованости, што је и доказ његов предлог да икону Богородице Филермосе стрпа у ону пећину. Све то показује да је он залутао у културу и поставља се питање ко је таквог човека и поставио на то место. Нека Бог да разума и њему, али и властима да нађу једног нормалног човека да буде на тако значајном месту, казао је митрополит, истичући да је застава на коцерту која је Богдановићу такође спорна, црквена застава, а тробојка је и застава краља Николе Петровића.

– Порицати тробојку, а представљати се за министра Црне Горе не спада у нормалне ствари. Песму „Тамо далеко“ пева цела Европа. Бити против те песме у Црној Гори и то у име Црне Горе, поставља питање која је то Црна Гора. То није моја и Црна Гора Петровића. То није Црна Гора, то је Монтенегро - казао је митрополит, који је истакао да му је јављено да су недавно Шиптари упали и у манастир Бешку, али нису домаћи, него из Скадра и Америке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: „ЦРНОГОРСКИ ПОКРЕТ“ НАЈАВИО ВРЕЛУ ЈЕСЕН: Тврде да су светиње СПЦ у Подгорици уписане незаконито


- Упали су у храм тврдећи да је то њихово. Слично се догодило и у Свачу, седишту Јована Владимира, јер и то они сматрају албанским и читав простор све до Бара. Њихов сународник из Остроса присваја и цркву на Румији, а Влада Црне Горе прети да ће да сруши тај храм. Не разумем у име чега они то хоће да руше - казао је митрополит Амфилохије.

ЦРНОГОРСКИ ПОКРЕТ ПОДНЕО ЈОШ ЈЕДНУ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Црногорски покрет, близак такозваној ЦПЦ, поднео је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву у Подгорици против Митрополије црногорско-приморске као организатора туристичке манифестације "Трг од ћирилице" у Херцег Новом због "хуманитарног концерта" "За наше Косово и Метохију" и певача Влада Георгијева, а у вези кривичних дела против уставнога уређења и безбедности Црне Горе, саопштено је из ЦП-а.

- На концерту су се иступима говорника, подржаних организованим клерофашистичким дивљањем масе хулигана, вређали Црногорци и Црна Гора и призивала окупација земље. Изводиле су се песме "Тамо далеко" и "Црна Гора и Србија то је једна фамилија", које су особеном интерпретацијом певача Влада Георгијева, мењањем одређених речи, сугерисале да су делови Црне Горе Србија и да је Црна Гора подређена Србији, кажу из Црногорског покрета.

- И иначе је познато да је Владо Георијев, изводећи пјесму Тамо далеко по Србији, певао стихове »Тамо далеко далеко, далеко крај мора, тамо је Херцег Нови, тамо је Србија«. Овај пут је певајући о Србији „крај мора“, јасно, у прегреаној националистичкој атмосфери, асоцирао на наведене стихове у којима се Херцег Нови смешта у Србију, јер се у оригиналном тексту песме каже „далеко од мора“. Накнадни покушаји да се релативизује одговорност само су покушај да се прикрије јасна намера о провокацији и намера изазивања националистичке еуфорије. Посебно што се у публици налазио већи број туриста из Србије и имајући у виду да се Херцег Нови у Србији представља као „српски град“, кажу из ЦП, блискиг такозваној ЦПЦ, и очекују да ће Тужилаштво поступити по овој пријави, "иако нам искуство говори да се тужилаштво намерно ограђује од поступања по кривичним пријавама против МЦП, што је довело до тога да се МЦП још више понаша не обазирући се на законе Црне Горе, настављајући да својим понашањем вређа припаднике црногорске и других нација, вернике ЦПЦ, иновернике и атеисте, преправља црногорску баштину, гради без дозволе, позива своју паству на физичко насиље и супростављање државним органима...".

- И речи свештеника СПЦ, које су се чуле ових дана на Савини, у Херцег Новом, којима он назива део Црне Горе „српском Боком“, када упозорава Владу Црне Горе да, како каже, не отима имовину СПЦ у „српској Боки и Црној Гори“, последица су осећаја некажњивости и осионости. Толико су се осилили, због нечињења правосуђа, да су почели да издвајају делове Црне Горе из Црне Горе - кажу у ЦП.

ЛИНТА: НАЈАВЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ДОКАЗ АНТИСРПСКЕ ПОЛИТИКЕ

Најава Министарства културе Црне Горе да ће поднети кривичне пријаве против организатора хуманитарног концерта "За наше Косово и Метохију" у Херцег Новом је још један у низу доказа антисрпске политике власти Мила Ðукановића, оценио је председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

"Трагична је чињеница да актуелна власт у Црној Гори величанствени концерт на којем су доминирале песме посвећене КиМ и борби српског народа за слободу у Првом светском рату назива националистичким скупом на коме је тобоже негиран црногорски идентитет", навео је Линта.

Он каже да је "срамно" да власт у Црној Гори заступа, како наводи, шовинстички став да је певач Владо Георгијев извођењем песме "Тамо далеко" ширио мржњу, истичући да власт којој смета истицање српских застава, певање српских песама и помињање српског народа шири мржњу према својим грађанима који се нису одрекли српског националног и културног идентитета.

Линта наводи да власт у Црној Гори дуги низ година напада све што је српско - српски језик, ћирилицу, СПЦ, политичке представнике српског народа, књижевнике, професоре, јавне личности и обичне грађане и да је због тога важно да се конкретним мерама помогне српском народу у Црној Гори да се поштују њихова национална и људска права.

Додаје да је неприхватљиво да су Срби у Црној Гори грађани другог реда и систематски дискриминисани у властитој држави.