СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


У предстојећој школској 2019/2020. години Српским језик и култура као изборни предмет уведен је у наставни програм основног образовања деветолетки Републике Северне Македоније (РСМ) поред редовног образовања на српском језику у преостале три основне школе - у Старом Нагоричану, Табановцу и Кучевишту, сазнају „Новости“ из ресорног Министарства за образовање и науку (МОН) у Скопљу.

У циљу унапређења наставе припадника српске и турске заједнице у РСМ, по иницијативи Управе за развој и унапређење образовања на језицима заједница МОН, на захтев родитеља, почетком ове године „анализирана су и спроведена одређена сагледавања у односу увођења предмета језик и култура заједница, конкретно, у делу изборних предмета за увођење предмета језик и култура Турака и језик и култура Срба.

Како је прецизирано у акту МОН-а „у интересу припадника заједница, Биро за развој образовања, извршио је измене и допуне наставног плана деветогодишњег основног образовања у делу изборних предмета, за увођење Језика и културе Турака и Језика и културе Срба“. Тако су поменути предмети уведени у програм изборних предмета основног образовањеа РСМ у школској 2019/2020. години.

Тиме је српској заједници у РСМ враћено претходно стечено право којим су, поред редовног законом загарантованог права на образовање на матерњем језику, имали и право на факултативно изучавање српског језика, као изборног предмета, које су прошле власти укинуле школске 2007/2008. године.

- У редовном процесу основног образовања у РСМ, у одељењима са наставом на матерњем српском језику минуле школске године учило је 170 основаца у три деветолетке са подручним школама – “Светозар Марковић” у Старом Нагоричану, “Браћа Рибар” у селу Табановце на северу земље и “Свети Кирил и Методиј” у Кучевишту на Скопској Црној гори. Основно деветогодишње образовање у редовном наставном процесу на македонском језику у РСМ, пак, како је потврђено, стицало је и 1445 ученика који су се изјаснили као Срби.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Иницијатива Срба у Македонији: Купујте српске производе

У зависности од исхода изјашњавања родитеља у анкетама које се спроводе у свим општинама у РСМ знаће се и почетни одзив основаца за изучавање изборног предмета Српски језик и култура у школама где нема редовне наставе на српском језику, потврђено је из Управе за развој образовања на језицима заједница МОН-а.

У главном граду РСМ нема ни једне деветолетке где се настава у редовном образовном процесу изводи на српском језику. Новина МОН-а за могућност образовања преко изборног предмета Српски језик у култура, проверава се одзивом на анкете које су у току у свим локалним самоуправама. Упутан пример је скопска општина Центар.

Ђаци у Старом Нагоричану


У седам основних школа ове скопске општине, како је потврђено „Новостима“, изборни предмет за трећи разред, идуће школске године, уводи се изучавање језика мањих етничких заједница у земљи.

- По препоруци МОН-а Општина Центар је у мају спровела анкету о изражавању интереса за изучување српског језика у одељењима другог разереда у свих седам општинских основних школа. Од 540 основаца, позитивно се изјаснило укупно 153 ученика. Иницијатива је наишла на велику подршку код припадника мањих етнички заједница што се огледа захтевима и у другим општинама у земљи. Не значи да ће преко тог изборног предмета учити само деца те етничке заједнице, већ пружа могућност свима који желе да изучавају тај језик да се укључе у наставу. Одзив на анкету показује да то нису само деца из српске заједнице. Пристигли су захтеви и за бошњачки, турски, влашки језик. У трећим разредима почеће настава два часа недељно на свом матерњем језику. Обезбеђен је адекватан наставни кадар, потврдио је за „Новости“, градоначелник скопске општине Центар Саша Богдановић.


Очекује се да ће та бројка заинтересованих бити и увећана откако у септембру буде спроведена и додатна сондажа. Најављено је да ће у овој општини бити спроведена анкета за изучавање јазика и културе, као изборног предмета и за ученике других етничких заедница, попут турске, бошњачке, влашке и ромске.


Саша Богдановић, градоначелник скопске општине Центар


- Увођење језика мањих етничких заједница у РСМ као изборног предмета у основним школама на територији општине Центар има за циљ да омогући деци одређене националности и академски да изучувавају језик националности којој припадају, али и да пружи могућност и деци других националности да се упознају са језиком својих другова и другарица у школи. Пројекат је у циљу зближавања и заједништва, мултиетничке толеранције и разумевања и изучување и упознавања деце са што више језика већ у најранијем узрасту, објашњава Богдановић.


ПЛОД ИНИЦИЈАТИВЕ

Изборни предмет Српски језик и култура у програм наставе за основно образовање у свим деветолеткама РСМ, уврштен је на иницијативу Управе за развој и унапређење образовања на језицима заједница МОН-а на основама петиција родитеља из разних средина земље, од Јосифова на југу па све до главног града Скопља.

Могућност изучавања српског језика и културе, као изборног предмета, почев од трећег разреда, у посебним одељењима, од следеће школске године, практично се враћа после 12 година, после укидана тог права од претходне власти, на факултазивно изучавање матерњег језика српске заједнице.