И ове године три истарска града, Ровињ, Умаг и Пула, биће од 17. до 19. августа центри одржавања манифестације Дани српске културе у Истри.

Ову манифестацију организирају Заједница Срба у Истри и пододбор СКД "Просвјете" у Умагу у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, СНВ-ом, Саветом за националне мањине РХ, Истарском жупанијом и властима три наведена града.

За разлику од досадашњих гостију из бројних места у ужој Србији, овогодишњи долазе из Новог Сада, пише хрватски портал Новости.

Ради се о фолклорном ансамблу "Вила" који од 1998. ђелује у оквиру КУД "Железничар", основаног давне 1934. године. Репертоар "Виле" базиран је на српској народној традицији, народним играма, песмама, обичајима и материјалној култури, а у програм су укључене и игре других народа који живе у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ITALIJANSKI POLITIČAR ŠOKIRAO HRVATSKU: Istra, Kvarner i Dalmacija su naši (FOTO)

Ове године Дани крећу из Ровиња; на тамошњем Тргу маршала Тита 17. августа од 19 сати одржаће се презентација израде фигура од глине и етно ткање Вишње Кнежевић, чланице новосадског Удружења етно ткаља.

Исти распоред на снази је и дан касније у Умагу на Тргу слободе, док ће у Пули 19. августа распоред бити нешто другачији.

На Тргу Портарата од 10 до 13 сати бит ће уприличена презентација израде фигура од глине и етно ткање, док ће од 10 сати у Дому хрватских бранитеља бити отворена изложба радова академске сликарице Сунчице Марковић.

Наступ етно групе ансамбла "Вила", а онда и комплетног ансамбла "Виле", уз неизоставну дегустацију војвођанског паприкаша почиње у 19 сати.

"Припреме за Дане српске културе у пуном су јеку", рекао је за Новости Цветко Јовановић, председник тамошњег пододбора "Просвјете" и ВСНМ-а, истичући да је то значајан догађај за град, његове становнике и туристе.

" Сваке године на тргу се окупи преко 1000 људи, а атмосфера је фантастична. Кад заврши службени програм, и наши и туристи ухвате се у коло. Морам напоменути да градске власти помажу манифестацију, од постављања бине и сношења трошкова до присуства на манифестацији, а осим нас Срба који живимо у Умагу, и наши суграђани прихватили су дана и уживају у весељу заједно с нама. За све ове године није било ниједног инцидента", истиче Јовановић, који очекује да ове године посета буде и већа него раније.

Председник Заједнице Срба у Истри, Миомир Јеремић, очекује да се овогодишњи дани покажу као квалитетна манифестација презентације културних збивања Срба у тох области у Хрватској.

Јеремић је изразио захвалност свима који су помогли ову манифестацију, те очекује да ће и ове године, како каже, манифестацију пратити челни људи градова и жупаније, српски представници и дипломатски представници Србије.