ЧЛАНОВИ Координационог тима за сузбијање бесправних активности у шумарству, који је у априлу фирмиран одлуком Владе Црне Горе, вероватно нису ни сањали на шта ће наићи обиласком терена, односно шума похараних од најчешће "анонимних", али богами и од концесионара, који су немилосрдно секли, остајући држави дужни.

Прочитајте још: Протест сељака због великог броја вукова и медведа

На последњој седници тима одржаној у Рожајама посебна пажња била је посвећена контроли коришћења шума, где су анализом стања уочене неправилности код контроле спровођења концесија, посебно код задужења и раздужења концесионара и достављања примопредајних записника Управи за шуме. Одговорним лицима у овој пословној једници наложено је да до следеће седнице доставе детаљна изјашњења по свим уговорима о коришћењу шума, али је и констатовано да у Колашину и Беранама и даље постоји тренд подношења пријава на Н. Н. лица што се, како су поручили представници Координационог тима, неће толерисати. Закључено је да се против одговорних поведу одговарајући законски поступци.

Прочитајте још: Реке "гурају" у цеви

- Приметно је да се у појединим подручним јединицама већ дужи временски период не подносе пријаве за бесправне сече. Из превентивних разлога задужен је директор Управе за шуме Нусрет Калач да формира комисије за контролу терена у подручним јединицама Плав, Жабљак, Плужине и Даниловград. Поднете су и кривичне пријаве Специјалном државном тужилаштву против бившег шефа ПЈ Андријевица Љ. Ф., као и три службеника те подручне јединице и службеника В. Ф. у ПЈ Беране, све због бесправних сеча већег обима - саопштио је Координациони тим који је констатовао бесправне сече већег обима у ПЈ Колашин.

И на овом састанку било је речи о случају давања концесије на експлоатацију шума предузећу из Пљеваља које је у време добијања концесије имало вишегодишњу блокаду жиро-рачуна од више од два милиона евра! Ради се о конесионару који је по конкурсу добио на коришћење 8.400 кубика, а искористио је 43.252 кубика, констатовао је Координациони тим. Разматран је и случај фирме која је добила концесију од 24.122 кубика, а искористила 29.474 кубика шуме на подручју Колашина, док је са трећим предузећем уговорена сеча од преко 6.000 метара кубних без планске документације.

МИНИМАЛНЕ КАЗНЕ

ЕВИДЕНТНИ су пропусти надлежних службеника који су омогућили да се посече вишеструко већа количина дрвне масе од уговорене и то без пратеће планске документације - констатовао је Координациони тим, који је у више од 900 контрола изрекао казне предузећима у износу од 26.500 евра, што је, како тврде добри познаваоци прилика у шумарству, смешна цифра чак и за оне који са шумом "раде на ситно".