ИАКО је Влада Црне Горе крајем маја задужила Министарство економије да преиспита документацију у вези са сваком локацијом на којој је издата концесија за мале хидроелектране, обећавајући да се нове неће давати, три мале хидроелектране на водотоку Мојанска ријека код Андријевице биће пуштене у погон наредног месеца. Инсталисана снага електрана је 3,37 мегавати, док је планирана годишња производња око 11 гигават-сати. Концесионар Small Hydro Power Plant Mojanska из Андријевице најавио је да ће око двадесет људи из тог краја добити посао на водотоцима, где ће надзирати и обезбеђивати мале хидроелектране, одржавати путну инфраструктуру и чистити корита река.

Изградња малих хидроелектрана поделила је Црногорце, посебно житеље "спорних" подручја, као и бројна еколошка друштва. Због тога је WWF Adria (организација која се бави заштитом природе) упутила црногорској влади иницијативу за формирање радне групе, која би анализирала документацију о изградњи малих хидроелектрана, преиспитала концесиону политику у тој области и предложила решења у најбољем друштвеном интересу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Страдао један од најуспешнијих црногорских планинара


- Пројекти изградње мХЕ већ дуже време заокупљају пажњу укупне домаће јавности због високог износа субвенција које плаћају потрошачи кроз разне рачуне за електричну енергију, али и зато што су саграђене мале хидроелектране довеле до конфликта са локалним становништвом - казао је Милија Чабаркапа из ове организације. - Мештани су незадовољни што су концесионари у реке уградили цеви којима се вода одводи до мХЕ, чиме су им реке буквално "отете" и они онемогућени да задовољавају неке од основних животних потреба. Из Владе је више пута саопштено да ће се приступити ревизији документације на основу које су издате концесије и друге дозволе за изградњу великог броја мХЕ у земљи, па верујемо да постоји спремност да се у овај захтеван посао укључи што више заинтересованих субјеката.

Чабаркапа позива Владу да препоручи концесионарима обуставу свих активности на пројектима изградње мХЕ, све док радна група не заврши свој рад и понуди решења о којима ће се Влада Црне Горе изјаснити.

ЗА ПОДСТИЦАЈ 1,7 МИЛИОНА

ВЛАСНИЦИМА мХЕ од почетка године па до краја маја, по основу подстицаја за обновљиве изворе енергије, исплаћено је 1,7 милиона евра, саопштено је у Црногорском оператору тржишта електричне енергије. Највише је приходовала беранска компанија "Хидроенергија Монтенегро" којој је за тарифе преко рачуна за струју исплаћено 740.056 евра. У свом власништву има електране "Језерштица", "Бистрица", "Спаљевићи", "Орах", "Рмуш" и "Шекулар".


ПОТРЕБАН ДИЈАЛОГ

ДИРЕКТОР Еколошког покрета "Озон" Александар Перовић каже да питање изградње мХЕ уједињује све грађане који су сагласни да се ради о штетном утицају.

- Уколико останемо без река, језера, мора и свих најбитнијих вредности Црне Горе, у том случају остајемо без државе. Власт мора успоставити јавни дијалог са мештанима који живе у близини тих река - категоричан је Перовић.