ДВА багера и пет камиона ушли су у рејон риболовног ревира реке Грачанице и у мрестилиште пастрмке у село Мораково у Жупи никшићкој, ископавајући песак из речног корита, који потом одвозе остављајући иза себе ужасну сцену - мутну Грачаницу без рибе! Све ово је забележио житељ Моракова Драган Маројевић, који не крије огорчење због еколошког инцидента и немара појединаца.

- Као што се види, проток воде је минималан, а шансе да ће се она избистрити раван је нули. Посебан проблем представља реакција комуналне полиције, која је, упркос упорном пријављивању мештана, одбила да изађе на терен, уз образложење да је један број кадрова на одмору, други на боловању, а неки од њих, како је речено - "бојкотују" - казао је Маројевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЕЛА МУКУ МУЧЕ СА СТРУЈОМ: Пола Медвеђе чами у мраку


Мештани Моракова апелују на надлежне да спрече даљу девастацију реке и њеног корита, а што је најгоре - помор и истребљење пастрмке!

- Захтевамо да се пронађу особе које су одговорне за овај инцидент и буду кажњене. Ово је брука шта се ради - категоричан је Маројевић.

У доњем току Грачаница је нападнута депонијама из фабрика "Боксити" и "Железара", али и из приватних фирми које годинама несметано експлоатишу песак. У последње време еколошка друштва и мештани организују чишћење корита Грачанице, које за кратко буде лепо и чисто, а онда опет "нападнуто" металним отпацима, хемикалијама, смећем.


ВОДОТОК

ГРАЧАНИЦА је река која извире у три рукавца у виду разбијеног изворишта на око 1.186 метара надморске висине. Код Јерининог града (903 м), спаја се с потоком Сусјед (Смрдан) који избија у подножју Прекорнице (972 м), чинећи стални ток реке. Грачаница је сезонска река која се када навру воде својим током од 29 километара слива у реку Зету.