ДА "Бриселски план" није прихваћен након снажне и аргументоване политичке офанзиве Демократа и притиска међународне заједнице на ДПС, на снази би остао план који је предложио Бранимир Гвозденовић, а прихватио ДФ, наводи се у саопштењу странке Алексе Бечића. Они тврде да би такав план омогућио социјалистима Мила Ђукановића "још једну изборну крађу, продубио политичку кризу и изазвао политичку нестабилност у Црној Гори, јер би се задржали исти услови по којима власт не проистиче из слободно изражене воље грађана".

- Нажалост, ДФ је прихватио и безусловно ушао у одбор са ДПС и да није било доследности и упорности Демократа и инсистирања на примени "Бриселског плана", ДПС и ДФ би задржали суштински исте изборне услове, уз ситне козметичке преправке. То је очито био резултат тајног договора како би се осигурао статус "вечите опозиције и вечите власти" - истиче се у саопштењу ДЦГ.

Демократе су уверене да су, заправо, "директно спречиле да се не понови 2014. када су посланици ДПС и ДФ изгласали сет изборног законодавства који је омогућио ДПС проходност за изборне махинације и победу на свим изборима масовном крађом".

Прочитајте још - Лидер Демократа Алекса Бечић: Спречите "пајсер" демократију

На ову причу реаговали су из Демократског фронта.

- Споразум о будућности потписало је 39 опозиционих посланика чија је основа била да наредне изборе организује техничка влада, а не влада Душка Марковића - каже Марко Ковачевић из Нове српске демократије. - То је било оно око чега се опозиција усагласила и обавезала. Недуго потом Демократе су ушле у сукоб са СДП око власти у Котору, па са ДФ око власти у Будви, а све време правиле тајни договор са ДПС уз посредство амбасаде САД и делегације ЕУ у Црној Гори.

ГП УРА: У ОДБОРУ СВИ ИЛИ НИКО

У ОДБОРУ за реформу изборног законодавства морају учествовати сви или опозиција мора наћи друго решење, сматра председник ГП УРА Дритан Абазовић (на слици), истичући да је за ту партију неприхватљиво да буде део крњег одбора за реформу изборних закона, те да постоје само те две опције. Он истиче да је улога међународне заједнице од посебног значаја, као и да га радује што се Европска унија активно укључила како би одблокирала процесе. Коментаришући сукобе унутар опозиције, Абазовић каже да се тиме само чини услуга владајућој партији.

ПЕШАДИЈА

ДЕМОКРАТЕ су ускочиле да дефинитивно обезбеде да влада Душка Марковића формирана на крађи избора и кроз аферу лажног државног удара организује и наредне изборе 2020. Дакле, од самог почетка свог постојања Демократе су амортизујући фактор у корист ДПС према свакој истинској опозиционој политици у Црној Гори. Они су пешадија ДПС - каже Марко Ковачевић (на слици).