СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

Председник Републике Северне Македоније (РСМ) Стево Пендаровски потписао је у понедељак указ за проглашење Закона о ратификацији Споразума Влада РСМ и Републике Србије за успостављање заједничких контрола на граничном прелазу у међународном путном саобраћају Табановце – Прешево.


Прочитајте још: Бојко Борисов се извинио Македонцима: Опростите што сам вас назвао Северномакедонци


Споразумом, двеју влада, потписаним 12. јула 2019. године у Београду, предвиђа се успостављање једничких контрола на граничном прелазу Табановце-Прешево, саопштено је из Кабинета председника РСМ у Скопљу.

Пендаровски сматра да ће, како се прецизира, „успостављање заједничких контрола позитивно допринети даљем унапређењу билатералне комуникације између Републике Северне Македоније и Републике Србија, и придонети олакшању кретања грађана и трговске размене, а поједноставиће се и регулација саобраћаја на државној граници“.

Постигнути споразум, како се закључује у саопштењу, према Пендаровском, треба да представља подстицвај у правцу омогућивања заједничких контрола и на граничним прелазима са другим ссуседним државама.