Министар одбране Александар Вулин оценио је данас да проблем због чињенице да се Србија наоружава може да има само неко ко не мисли добро Србији, јер оружје никада неће бити злоупотребљено.

Прочитајте још: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ АКЦИЈЕ ОЛУЈА У КРУШЕДОЛУ: Вучић: Отишли су Срби, то је велика туга. Је ли Хрватска срећнија због тога, богатија и успешнија?

"Ми се боримо за мир, живимо за мир, да ли ће Србија да нападне Хрватску неће. Слободно, што се мене тиче, боље да дају за социјална давања, за болнице, путеве... немају потребу да купују оружје. Немају против кога да га употребе. Србија није та, а међу собом претпостављам неће ратовати", рекао је Вулин за ТВ Пинк.

Додао је да би Србија могла да се пита зашто се наоружавају земље које су чланице највећег војног савеза.

Вулин је подсетио да је Србија војно неутрална и да мора бити спремна да брани свој народ и суверенитет.

Прочитајте још: СНП: Нећемо заборавити страдање Срба у Хрватској

Вулин је коментаришући, како каже, нападе на Русију, па и на Руски хуманитарни центар у Нишу, подсетио да Србија није хтела да буде део хистерије око увођења санкција Москви и да многима смета храброст председника Србије Александра Вучића.

"Смета када имате лидера мале змеље да каже тако велику ствар коју мисли већина Европе али не може да каже, зато је потребно све то рушити изнутра. Потребно је да нађете некога ко ће да каже нешто што не би рекао ни Шиптар у Приштини", рекао је Вулин.

Према његовим речима, било је потребно наћи некога да оптужи Русе за то што у Приштини нема Срба, да каже није крив ни Тачи ни Весељи.

"То можете да кажете само ако имате лошу намеру према Србији и дате оправдање онима који су Србе протерали и убијали. Увек је потребно оправдање које долази из народа жртве", рекао је Вулин.

"Тако нађете Србина попут Раде Трајковић која каже нисте криви ви сто сте нас убијали већ Руси", казао је Вулин.

Министар је подсетио на значај подршке коју Србија на свим пољима добија од Русије и додао да је формирање војске Косова - те паравојне формације, највећа безбедносна претња јер наоружавате ратне злочинце.

Вулин је рекао да за злочине над Србима нико није одговарао, да многи међународни чиниоци који су били на Косову, тек кад им истекне мандат и оду кући почињу да говоре истину.

Тако је накнадну памет показала и Карла Дел Понте, која је писала о злочинима и жутој кући, рекао је Вулин и подсетио како је било када је Рамуш Харадинај отишао у Хаг, да су сви сведоци побијени, да су нестали докази, да је и у Хагу уништавана документација о жутој кући.

НИКАДА НЕЋЕМО ПРИХВАТИТИ ДА ЈЕ ОЛУЈА ПРАВЕДНА ОПЕРАЦИЈА

Олуја је страшан злочин, погром над Србима, каже министар одбране Александар Вулин и додаје да нико не може натерати Србе да прихвате да је Олуја била "праведна операција".

Упитан да прокоментарише наводе појединих медија да Загреб тражи од Београда да прихвате њихов Дан победе ако хоће у ЕУ, Вулин каже да је немогуће злочиначку акцију прихватити другачије осим као злочин над Србима.

"Ако у Европу треба да се улази преко прославе Олује, шта ће нам таква Европа. Немогуће је да злочиначку акцију, страшни злочин над мојим народом прослављам због било чега. Ко то може да натера Србе да прихвате да је Олуја била праведна", рекао је Вулин за ТВ Пинк.

Он је нагласио да не зна ни једну државу на свету која се радује протеривању својих држављана и која то сматра највећом победом.

Срби су, како каже, били убеђебни да је усташтво побеђено, као што данас нема Немца који ће лепо говорити о нацистима.

"Наивно смо веровали да Хрвати знају шта су усташе урадиле у Другом светском рату и да се кају због тога. Били смо убеђени да су и Хрвати, као и сви други народи који су били на страни нациста, схватили своју грешку и се стиде тога што је урађено у њихово име", рекао је Вулин.

Коментаришући концерт Марка Перковића Томпсова и узвикивање усташких парола током његовог наступа, министар је рекао да му није јасно како су у Хрватској успели да пронађу везу између усташтва и патриотизма.

Наводи и да је "интересантно" што је Мило Ђукановић другу годину шаље официре у Хрватску на "прославу Олује" и додаје да је пораз Црне Горе што суштину своје политике налазе у антисрпству.

"Да ли је могући да је разлог њиховог постојања - антисрпство. На крају ће подићи споменик Секули Дрљевићу који је био црногорски усташа", закључио је Вулин.

ВУЛИН: ВУЧИЋ ИМА ПРАВО ДА КАЖЕ ИСТИНУ, ПОДРЖАВАМ


Министар одбране Александар Вулин каже да је лидерима опозиције највећи је проблем то што је председник Вучић податке о прислушкивању изнео у јавности, а не то што су они кршили закон.

Коментаришући "аферу прислушкивање" на Пинку, Вулин је рекао да се у данашње време све ради у складу са законима, те да мора да се оправда ако некога прискушкујете, за разлику од времена ДОС-а када, тврди, није било институција и "оне су биле воља председника Тадића и Демократске странке".

"Он је и тада био храбар човек. И то што су га прислушкивали, нису могли да чују ништа што иначе није говорио. Питају се одакле право Вучићу да скине ознаку тајности. Има право по закону. Рекао је шта сте му радили и треба све да каже. Ми некада заборављамо како је то стварно изгледало, заборављамо каква је била страховлада ДОС-а, да нисте могли ништа да радите ако нисте били члан ДОС-а", навео је Вулин.

Он је казао да је још тада сарађивао са Александром Вучићем и борио се заједно са њим против тог "накарадног режима".

"Држава је била у потпуности приватизована и сада им је Вучић крив што је то рекао. Нису они криви што су све то радили, већ је Вучић крив што је то рекао. Нека је рекао, подржавам. Урадио је нешто као државник и има право то да уради, да каже шта је истина и да нас све заједно подсети како је то било. А они који су то радили боље да ћуте", поручио је Вулин.

Примећује, каже, да се у нашем политичком животу Вучићу стално брани да говори истину.

"Александар Вучић има право да се бави политиком и зато је ту. Није он председник Републике зато што је пао с неба, већ зато што је 30 година свог живота провео бавећи се политиком, борећи се за идеје у које верује. Народ је препознао његове идеје и гласао за њега", навео је Вулин.

Како је рекао, и мржња према Александру Вучићу више није вест, то се подразумева.

"Могу да му кажу шта хоће, да прете његовој деци, породици, родитељима, њему - то је нормално. А љуте се на њега када се брани. Мржња мора бити кривично дело и морају се знати имена тих људи, за то се залажем. Ако треба да се мења закон, нека се мења, нема ту заштите приватности", навео је министар.

Оценивши да смо у политици навикли на све, истакао је да ипак то не значи да моћже да се проклиње нечије дете.

"Не можеш, а да не будеш кажњен за то. Мржња према њему се подразумева, то је изгледа мера вашег интелектуалног развоја - колико мрзите Вучића, колико сте пута запретили његовој деци. То је мера. И када то урадите онда сте ''велики човек'', закључио је министар.

ВУЛИН: "ОЛУЈА" СЕ ПРЕМА СРБИМА ВИШЕ НИКАДА НЕЋЕ ПОНОВИТИ


"Олуја" се према Србима више никада неће поновити, о томе нека нико не сања. Ако је у Хрватској спремају за неког другог, то је већ њихов проблем, а Србима немојте претити, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

Вулин је то рекао коментаришући обраћање хрватског министра одбране Дамира Крстичевића на пријему ратних заповедника у Книну поводом годишњице операције "Олуја" у којој је протерано 250.000 Срба из Хрватске, у коме је, између осталог, рекао да је хрватска војска спремна на нове "Олује".

"Славити злочиначку ''Олују'' могу само они којима је нормално да се полажу венци на гробове усташама и којима је нормално да се не поштује ни Уставни суд, само ако је омогућио употребу ћирилице. Србија не жели ни педаљ Хрватске, а све мање је желе и Хрвати који је масовно напуштају", навео је Вулин у изјави за јавност.

"Не постоји земља на свету која се радује протеривању својих држављана и не постоји земља у Европи која се још увек држи фашистичке идеологије и праксе као што то чини Хрватска", рекао је Вулин.