ДОК се у црногорској скупштини чека изјашњавање о ребалансу, стижу амандмани, односно предлози посланика, како би се додатно унапредиле измене закона о буџету, али и политика задуживања. Представници СДП, на Одбору за економију, финансије и буџет, тражили су да се из државне касе део средстава издвоји за куповину радарских система, и о томе посланици тек треба да се изјасне. Засада је извесно да ће саставни део ребаланса бити амандман ДПС-а, који су предложили Предраг Секулић и Филип Вуковић. Реч је реформи администрације у Пореској управи.

- Током реализације пројекта створила се потреба да систем електронске фискализације обухвати набавку софтвера и израду хардверских решења, да се ангажују консултанти и обезбеди обука запослених. За то је неопходно 4,8 милиона евра - образложили су представници ДПС-а и затражили да тај износ буде укалкулисан у ребаланс буџета.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Подгорица: Подела радних места пред изборе

Овај амандман подржао је Одбор за економију, финансије и буџет, док ће се о оном који су доставили посланици СДП-а Рашко Коњевић и Драгиња Вуксановић Станковић изјаснити на седници Парламента. Они имају примедбу на дефинисану буџетску резерву, која је предлогом измена закона о буџету смањена са 20 на 18,8 милиона евра. Такође и на део који се односи на капиталне издатке који се повећавају са скоро 4,7 милиона евра на готово 6,9 милиона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФЕКАЛИЈЕ ПРЕПЛАВИЛЕ БЕЧИЋЕ: Туристи "заробљени" у хотелу (ФОТО)

- Предлажемо да се тих 2,2 милиона евра искористи за куповину стационираних радарских система чија је набавка била предвиђена пре неколико година. Приоритет је такве системе инсталирати на подручју око школа, вртића, здравствених установа. Такође, на магистралним путевима где су честе саобраћајне несреће. На тај начин знатно би се повећала сигурност у саобраћају, смањила потреба за већим присуством полицајаца и оствариле уштеде у буџету - поручили су из СДП-а.


ПОВОЉНЕ КАМАТЕ И УШТЕДА

ВЛАДА се одлучила на ребаланс буџета због увећања издатака насталих после повећања минималне зараде и смањења доприноса на обавезно здравствено осигурање, али и повећане потрошње лекова, као и издатака за незапослене и запошљавање особа са инвалидитетом. Усвојила је и одлуку о задуживању од пола милијарде евра током ове године, а за враћање дугова у наредној. Из извршне власти је оцењено да је повољан моменат за задуживање, јер су камате мање у односу на оне које се сада плаћају, па ће, по основу те разлике, уштеда бити 12 милиона евра годишње.