ПРЕМА подацима из Извештаја о реализацији Плана оптимизације јавне управе, иако је планирано смањење броја запослених, само у прва три месеца ове године, на централном нивоу забележен је пораст од 13 радника. Према истим подацима, до највећег повећања запослених дошло је у секторима просвете-188, унутрашњих послова-22 и финансија-15, док је навише смањења било у секторима здравства и то 39, пољопривреде и руралног развоја-11, те у судству и тужилаштву где је број запослених смањен за 10 радника.

Како се наводи у Владином документу, од укупног повећања на централном нивоу које износи 130 запослених, највећи број је запослен уз одобрење Ужег кабинета Владе - 91, што чини 70 одсто укупног повећања. Следе запошљавања по основу јавних огласа започетих пре почетка спровођења Плана оптимизације - 37 запослених, односно 28,5 одсто укупног повећања, док су без одобрења Ужег кабинета Владе запослене две особе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Споразумни откази најава отпуштања

Према речима потпредседника ДЦГ Драгана Краповића, поменути подаци не могу се сагледати мимо контекста изборне године.

- И даље се спроводе партијска запошљавања у сусрет изборној години, која треба да стимулишу успешнији изборни резултат власти - казао је Краповић. - Притом, дошло је до извесних померања у приступу ДПС-а теми оваквих запошљавања. Док су раније планове о изборним запошљавањима саопштавали у својим глувим собама и на седницама органа Демократске партије социјалиста, па смо о њима сазнавали кад нешто процури, као у случају афере "Снимак".

Како додаје, право на рад је више фикција и жеља него стварност у Црној Гори, што се посебно односи на достојанствен рад и рад у струци. Као разлог за такав став, он наводи да је право на рад неретко условљено политичком припадношћу. Постојеће стање, истиче, носи велику несигурност свим оним појединцима који имају лични став а немају партијску књижицу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УЖАС У ПЉЕВЉИМА: Више особа повређено приликом превртања аутобуса

ИЗУЗЕТАК УЗ САГЛАСНОСТ

ВЛАДА је задужила државне органе и јавне установе чији је оснивач држава, а препоручује се судству, државном тужилаштву и јединицама локалне самоуправе, да обуставе запошљавање заснивањем радног односа на неодређено и одређено време до 31. децембра 2019. године. Уз изузетак, и у наредном периоду ће бити могуће засновати радни однос на одређено или неодређено време уз сагласност Ужег кабинета.