ОКУПИЛИ су се бивши радници никшићких "Рудника боксита" на плацу где је требало да никне десетак стамбених зграда за њих 260 који немају кров над главом, и подсетили се на велика обећања која су добили од руководства фирме и синдиката. Осим камена темељца који је положен 2008. и беса преварених људи, овде не станује ништа више! Реч је о земљишту у подножју Требјесе од 18.700 квадрата, локацији прекопута управне зграде "Боксита", док је вредност инвестиције процењена на 1,8 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Никшићанина - Шарићевог сарадника траже преко Интерпола

Божидар Ђилас, један од огорчених рудара, каже да су два пута слали ургенције Специјалном тужилаштву, јер сматрају да је плац нелегално преписан на основу идејног пројекта за стамбену градњу.

- У марту те године пројектантска кућа из Рожаја "Амбијент", потписала је уговор са тадашњим Самосталним синдикатом "Боксита" да се уради пројекат за десет зграда за шта је требало платити око 300.000 евра. У овај случај, који указује на кривично дело, умешани су многи и тешко је више закључити ко све. Знамо да је земљиште препродавано, ишло је од једне до друге фирме, а изборићемо се да се незаконитостима стане на крај. Сигурно је да је ово земљиште било намењено запосленима у "Бокситима" да реше стамбено питање, било изградњом станова или добијањем средстава - казао је Ђилас. -Некадашња управна зграда "Боксита" враћена је у стечајну масу, па се бившим рударима за решавање крова над главом могу обезбедити средства. За неке државне намештенике челници у држави наводе да су добијали стамбене кредите по повољним ценама. Зашто се онда нама отима наше? Ово је проблем који треба да испита премијер.

Ђилас подсећа да је реч о 260 радника оштећених по основу нерешеног стамбеног питања, сматрајући да им земљиште припада.

- Наше колеге које су уз отпремнине раније отишле добили су средства за решавање стамбеног питања. И ми ћемо се борити и, ако треба, разапећемо шаторе на овом простору и дежурати, док СДТ не оконча истрагу. Ово је више од бруке. Држава се залаже за владавину права, а шта је са нама? Јесмо ли ми изван закона - питао је Ђилас, наводећи случајеве рудара који су провели и 40 година у овој фирми, зарадили пензије од 350 евра, а остали без решеног стамбеног питања.

ОБЕЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ

РУДАРСКИ инжењер, Јелица Ковачевић, провела је 26 година радећи у јами, тврдећи да је без стана остала "мутним играма или неком силом прилика".

- Као жени било ми је тешко сваки дан да силазим у јаму. И поред обећања остављена сам да живим као вечити подстанар. Чак ми је и тадашњи председник Филип Вујановић, приликом обиласка Рудника, рекао да ми се стан мора дати када је видео где радим - казала је Ковачевићева.