СКОПЉЕ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"
 
Премијер Републике Северне Македоније (ЕСМ) Зоран Заев, после изнете оцене у разговору за грчку тв Алфа, да је било македонских покушаја присвајања туђе историје, без обзира како је то утицало на суседе, што је изазвало буру на друштвеним мрежама, у понедељак је додатно протумачио да су (Никола) „Груевски и његова пропаганда спровели идентитетски инжињеринг да засаде нешто што није природни, ни суштински део македонског националног корена“.

- Ја врло често и дуже време јавно говорим о злоупотреби историје за политичке циљеве. Тако је било и у разговору за грчку телевизију Алфа када сам на питање одговарао о прошлим штеттним политикама национализма и антиквизације, додатно коментарше свој став Заев, на свом ФБ профилу.

Додаје – „не може мени да се калеми нешто што су, не ја, већ Груевски и његова идеолошка машинерија радили 10-11 година“. Објшањава да „нису Македонци присвајали туђу историју, већ Груевски и његова политичка елита и њихови послушници квазиексперти који су кренули у медијску офанзиву да оправдају идентитетски инжинеринг“.

Прочитајте још -  Заев: Нема македонског сценарија у Србији

- Није македонски народ, већ су Груевски и његова пропаганда спровели идентитетски инжињеринг да засаде нешто што није природни, ни суштински део македонског националног корена. Спровели су масивну и масовну културолошку операцију названу антиквизација да букефализују цео један народ и тиме да нас посвађају са свим суседима. Успело им је да нас читаву деценију држе у изолацији. И док су пролазили и подстицали наводне дебате о томе ко смо и шта смо, бацили су нас у изолацију и мрачне подруме наших приоритета – ЕУ и НАТО. Уназадили су и блокирали цео процес, написао је Заев.

И, док су то чинили, како указује, „иза те димне завесе, извршили су све криминале и политичке злочине због којих се сада суочавају са правдом“.

Премијер РСМ истиче да је уложио сву своју политичку снагу да би решио питања будућности и свим наредним генерацијама.

- Наша земља и наш народ су се решили антиквизације и ја ћу наставити јавно да говорим о потреби мира и сарадње на Балкану, али и о моментима из заједничке историје који спајају и повезују нације – закључује Заев свој коментар на ФБ профилу.