У УВАЛИ Валданос код Улциња неће се градити ратна лука за потребе НАТО, иако је такву могућност недавно најавио председник Црне Горе Мило Ђукановић, на свечаности у Амбасади САД у Подгорици. И одборници улцињског парламента су отворили расправу о том питању, подељени да ли Валданос треба уступити НАТО без накнаде. Ради се о стратешки значајном простору површине више од 250.000 метара квадратних, коју је својевремено Американцима нудио и црногорски краљ Никола I Петровић!

Министар одбране Предраг Бошковић је на питање посланика Страхиње Булајића (ДФ) да ли је званична Црна Гора понудила НАТО увалу Валданос одговорио негативно.

- Ако говоримо о Црној Гори пре 1918. године - јесте, када је краљ Никола понудио тадашњем председнику Америке Вилијему Тафту. Али од 2006. званична Црна Гора то није нудила јер за то не постоји никакав интерес. Све остало су спекулације и нагађања - рекао је Бошковић. - Оно што је битно јесте да ми ових дана завршавамо процес интеграција у НАТО, а декларацију о интегрисању потписаћемо у Подгорици.

Прочитајте још - Црна Гора гради прву базу по мерилу НАТО

Булајић је подсетио да је Црна Гора статус у НАТО остварила без референдума.

- Црна Гора је анектирана од стране НАТО уз свесрдну сарадњу актуелне власти. Позната је прича о формирању пешадијске јединице НАТО базе у Андријевици, инсталисању НАТО радара на Бјеласици, о аеродрому у Никшићу за потребе Алијансе и ево о ували Валданос која би наводно требало да постане ратна лука НАТО. Ова прича траје бар месец дана и чудно је зашто је званична Подгорица није демантовала. Неспорно је да су војни објекти који се налазе у Црној Гори - црногорски, али ако је држава чланица НАТО онда су и "натовски" - оцењује Булајић.

Председник Ђукановић је на светковини уприличеној поводом Дана независности САД, најавио интензивирање сарадње двеју земаља и домаћина упознао са историјским везама црногорског и америчког народа.

Прочитајте још - БАЗА НАТО У ЦГ: Неће градити полигон, већ само вежбати

- Црногорски краљ Никола је визионарски антиципирао важност трансатлантског повезивања. Он је тада великодушно председнику Вилијему Тафту понудио на коришћење црногорску обалу у околини Улциња како би САД успоставиле морнаричку базу и станицу за снабдевање америчких бродова у европским водама - казао је Ђукановић.

РАМЕ УЗ РАМЕ

СЕВЕРНОАТЛАНТСКИ савез је у оквиру кампање "Ми смо НАТО" ових дана објавио видео о Црној Гори.

- Црна Гора је чланица НАТО од 2017. и равноправан је савезник у Алијанси. Уједињени смо са нашим савезницима за мир и стабилност. Црна Гора је НАТО - истиче се у објави.

Почетак кампање озваничен је и на твитер-налозима.

- Безбедна земља најбоља је туристичка препорука - поручили су из владе.

А на налогу председника Мила Ђукановића се наводи:

- Две године раме уз раме с најразвијенијим државама света у НАТО. Оснажили смо сигурност, повећали инвестиције из партнерских земаља, остварили бољи рејтинг државе у међународној заједници, а унели своје традиционалне вредности.