СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

У задоцнелој реакцији на проваљену режирану превару руских пранкера, председника Владе Републике Северне Македоније (РСМ) Зорана Заева, „у оквиру Кабинета премијера, промењен је део техничких уређаја, укључујући и мобилне телефоне и бројеви мобилних телефона премијера и дела његових сарадника“, саопштено је у суботу у Скопљу.


Прочитајте још: Како су Вован и Лексус насамарили Зорана Заева


У том изнуђеном потезу, после скандалозне одужене једногодишње преваре Заева „у наставцима“, од стране руских пранкера Вована - Владимира Кузњецова и Лексуса - Алексеја Тољарова, у Влади РСМ су очекивано уведене нове мере за ојачавање безбедности комуникација не само премијера. Уз промену бројева телефона премијера и његових сарадника, како је најављено, биће промењен и део тог неопрезног сарадничког тима Заева.


Прочитајте још: Заев отказао састанак лидера македонских странака


Руски пранкери су у „опуштеним“ околности несметано са Заевом телефоном учестало „ћаскали“ представљајући се као украјински председник Петро Порошенко и генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг.

Из Владе у Скопљу у суботу је саопштено да је у току „унапређење протокола и правила заказивања састанака и спровођења телефонских разговора у Кабинету, у циљу да се обезбеди висок ниво провера и заштите комуникација премијера“.

- Премијер је направио и анализу професионалности и ефикасности ангажмана својих саветника и сарадника, на основу чега ће се делу ангажованих лица захвалити на досадашњој сарадњи, прецизира се у владином саопштењу, без навођења имена смењенихн

Додатно се указује да „сагласно мајави за одлучно супротстављање и осујећивање дезинформација са нападима на демократију у земљи, Кабинет премијера припрема опсежан План за одлучну акцију против ширења дезинформација чија ће прва верзија ускоро бити представљена јавности, а потом и консултована са заинтересованим чиниоцима и са стратешким партнерима земље“.