СКОПЉЕ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


Премијер Републике Северне Македоније (РСМ) Зоран Заев потврдио је у петак да је Влада предложила Собрању (скупштини) нови закон којим се укида досадашње Специјално јавно тужилаштво (СЈО), чије надлежности треба да преузме Тужилаштво за прогон организованог криминала и високе корупције, на чијем челу треба да буде тужитељ - Вилма Русковска.

Заев је прецизирао да ће, према достављеном предлогу парламенту, ново тужилаштво бити у оквиру Основног јавног тужилаштва (ОЈО), а водиће га Русковска, садашња шефица тужилаштва за прогон организованог криминала и корупције.

Прочитајте још - Државни тужилац Македоније: Амнестија је политички чин


Сви предмети, материјали, комплетна архива и запослени из СЈО биће пребачени и интегрисани у ново тужилаштво. Тужиоци ће моћи да се пријаве на конкурс за ново тужиолаштво, будући да мандат СЈО истиче 15. септембра. Ново тужилаштво ће, према најављеном законском предлогу, заступати и све предмете пред судовима.

Владин (не)очекивани предлог законског решења којим се укида СЈО, формиран 15. септембра 2015. на челу са Катицом Јаневом, „стиже“ усред скандалозне афере „Рекет“. У истрази засада су обухваћена само двојица уцењивача Бојан Јовановски, познатији као Боки 13, и Зоран Милевски, Зоки Кичевац, под сумњом да су од предузетника Јордана Камчева, изнудили 1,5 милиона евра, како би му на „пријетљској вези“ са Јаневом средили обуставу СЈО истраге у предметзу „Империја“.

Јанева је пред само хапшење Јовановског у понедељак поднела оставку на функцију у СЈО, два месеца пре истека мандата.

Двојица уцењивача су у једниомесечном притвору у истражном затвору у Скопљу, По наредби Русковске, такође, Јаневој је, „одузет један телефонски уређај“, како би се вештачењем, „које је у току“, установила комуникација са Јовановским.

Званично, Јовановски и Милевски, у истрази Тужилаштва за прогон организованог криминала и корупције, вербалним и материјалним доказима, сумњиче се за кривично дело „примање награде за противзаконски утицај“. Јовановски и за „прање пара и друге приходе из кажњивог дела“.

Истрагом се утврђује и „веза“ у СЈО за „трговину утицајем“, односно злоупотребе моћи и утицаја.

Од формирања, једногласном одлуком посланика у Собрању, септембра 2015. СЈО је било задужено за прогон кривичних дела која произлазе из садржине незаконског праћења комуникација, мега афере прислушкивања више од 20.000 грађана у време власти сада опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, обелодањене такозваним „политичким бомбама“ у пројекту „Истина о Македонији“.