ИЗ буџета 2018. исплаћено је готово 66 милиона евра државне помоћи или трипут више него 2017, када се из црногорске касе за ту намену одлило 19 милиона. Пољопривреда и рибарство више нису део тих субвенција, али је зато сектору саобраћаја припало више од 13 милиона, од чега готово седам националној авио-компанији.

То је пред Одбором за економију саопштио Миодраг Вујовић, из Агенције за заштиту конкурентности. Управо та помоћ спорна је за Рашка Коњевића (СДП), који оцењује да је новац "Монтенегро ерлајнсу" додељен мимо закона. И то не само прошле, већ и ове и 2017.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ко је Мирашева "рајска птица" (ФОТО)

- И ДРИ је евидентирала да "Монтенегро ерлајнс" од фебруара 2013. не плаћа доприносе. И ја нећу допустити да неко просипа новац грађана. У овом извештају Агенције за заштиту конкурентности, што је за похвалу, ви признајете да је реч о непријављеној помоћи, па самим тим и о незаконитој - констатовао је Коњевић.

Вујовић поручује да помно прате ситуацију у националној авио-компанији.

- Имамо све информације ко је добио државну помоћ, и то није само "Монтенегроерлајнс". Знамо и шта су државни ревизори о томе рекли. И потпуно се слажем, пореске обавезе авио-компаније премашиле су 20,5 милиона евра. Знамо и за квалификацију да се помоћ може дати за спасавање фирме кроз реструктурирање. Међутим, немогуће је решити тај проблем имајући у виду да су губици компаније појели капитал - оценио је Вујовић.

Решење за "Монтенегро ерлајнс" се тражи, а очекује се да ће то учинити новоформирани специјални тим до краја године. Опције су, навео је Вујовић, стратешки партнер, стечај, па и ликвидација.

Одбор за економију подржао је предлог Закона о фискализацији. Тај акт ће, каже министар финансија Дарко Радуновић, обезбедити ефикасније прикупљање прихода, већу дисциплину, али и контролу пореских обвезника, јер ће се сваки рачун у року од два минута електронски евидентирати у Пореској управи. Предвиђена решења требало би да ступе на снагу 1. јануара 2020.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Беране: Прославили обновљено милосрђе

ПРИХОДИ

- ПРОЦЕНЕ су да би се прве године примене Закона о фискализацији у државној каси приходи увећали за 13 до 17 милиона евра. И то би био само мали корак, како су оценили посланици, за сузбијање сиве економије.