ТОКОМ туристичке сезоне је, традиционално, више људи, па и новца у оптицају, а то значи да се - по подацима Централне банке - у платном промету чешће проналазе и лажне новчанице.

- С обзиром на то да је крај лета још далеко, рано је да сумирамо резултате, али је већ извесно да ова сезона неће бити изузетак по питању појаве фалсификата веома добре израде, израђених махом у иностранству - каже Мила Контић, шеф Националног центра за борбу против фалсификата.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На ризорту ради 1.500 радника

Стручни тим Централне банке Црне Горе је од почетка године обрадио 218 кривотворених новчаница, укупне вредности 15.615 евра, а - осим европске валуте - као и лане, пронађено је и пет новчаница од по стотину долара.

- У поређењу са истим периодом прошле године, број обрађених фалсификованих евра је већи за 32 одсто. Најчешће проналазимо лажне новчанице од 50 евра и њих је од јануара укупно било 119. Осим тога, фалсификују се и апоени од 20 и 100 евра, али и кованице, односно метални новац - прецизира Мила Контић.

Да би се препознао лажни новац, неопходно је знати заштитне карактеристике новчанице, попут воденог жига, нити, поклапајућих детаља, пресијавајуће траке, мастила које мења боју...

- Грађанима саветујемо да првенствено обрате пажњу на квалитет папира, те да над извором светлости погледају заштитну нит и водени жиг који тада морају бити јасно видљиви. У случају сумње у аутентичност новца, подсећамо, дужни су да обавесте Управу полиције која ће такве банкноте у даљем поступку проследити на техничку анализу Централној банци - прецизира шеф поменутог Националног центра.


На појаву сумње, каже, могуће је ући у било коју пословну банку и на специјализованом апарату проверити да ли је новац прави.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Закупцима ће бити одузета плажа ако не буду поштовали ово правило

ЗАПРЕЋЕНЕ КАЗНЕ

ИЗ Централне банке Црне Горе поручују да у Црној Гори нема познатих капацитета за производњу фалсификата, али упозоравају на то да Кривични законик прописује санкције и за оне који лажни новац стављају у промет. Поред глобе, њима следују и затворске казне до годину дана.