КОТОР, град под заштитом Унеска, захватило је политичко лудило, па је данас једини град са два градоначелника! У хајдучији смењени Владимир Јокић (Демократе) и председница СО Драгица Перовић из ДСС (Управни суд први пут поништио смену) не могу да се врате на посао, јер су њихове функције преузели Жељко Апрцовић и Јово Суђић (обојица из ДПС). Политичка криза траје месецима и неизвесно је да ли ће нови избори бити расписани или ће се криза продубити. Професор др Срђа Вукадиновић, политички аналитичар, каже за "Новости" да су ванредни избори једино могуће решење.

- Није решење било завођење принудне управе, ни останак стања које је тренутно на сцени. Чим се власт ломи на један глас, за или против, онда је она нестабилна. Боље је организовати нове изборе. Очито је да ће смењени градоначелник и председница СО опет тражити заштиту Управног суда. Тренутно власт опстаје захваљујући једном гласу одборника прелетача из СДП - каже Вукадиновић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Браћа поклонила звоно

Наш саговорник сматра да грађани Котора пролазе мучење у јеку туристичке сезоне и због тога би, како каже, Влада Црне Горе морала бити флексибилнија и ефикаснија, и донети одлуку о одржавању ванредних избора не би ли народ у тој општини "продисао".

- У току је туристичка сезона, када треба да се остварују добити, али је Котор једини град који нема буџет већ седам месеци. Ових дана је најављено усвајање привременог буџета како би локална управа могла да функционише, јер све су службе на "апаратима за дисање". Нова већина требало би да буде бројнија и има више од једног одборника - појашњава Вукадиновић.

Новоизабрани градоначелник Апрцовић казао је да ће бити председник свих грађана и да нема подела на победнике и поражене.

Смењен: Владимир Јокић / Фото Демократе

- Позивам све одборнике да заједнички радимо у интересу развоја Котора. Преда мном је захтеван задатак. Очекивао сам да ће се садашња опозиција наћи у скупштинским клупама, баш као што смо се и ми нашли овде у фебруару, када смо бирали председницу Скупштине и председника Општине, без обзира на различитост политичких углова не само у Котору, већ и на нивоу Црне Горе. Без свих нас нема просперитета за овај град - поручио је Апрцовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Црна Гора губи део територије?


Нови: Жељко Апрцовић / Фото Радио Јадран

ЈОКИЋ И ПЕРОВИЋЕВА НАЈАВЉУЈУ ТУЖБЕ

СМЕЊЕНИ градоначелник Владимири Јокић не одустаје од тужбе против одлуке одборника због избора Апрцовића за градоначелника.

- Очекујем да ће суд поништити и ту одлуку, као што је урадио први пут У Котору. Ниједан од законом предвиђених разлога за смену градоначелника није доказан, нити је поткрепљен - поручује Јокић, а тужбу је најавила и Драгица Перовић, која је смењена са места председнице локалног парламента.