ВЛАСНИЦИ парцела у Рогамима, у засеоку Рас, на којима се планира изградња прве фазе петље "Смоковац" на деоници ауто-пута Подгорица - Колашин упутили су Влади ЦГ листу захтева, без чијих испуњења, како тврде, неће допустити почетак радова.

Петицију упућену председнику Владе Душку Марковићу, министру саобраћаја Осману Нурковићу, министру одрживог развоја и туризма Павлу Радуловићу и "Монтепуту" - директору јединице за изградњу ауто-пута Горану Вујовићу, потписало је 59 власника плацева, а како су навели у допису, уколико одговор не добију до 20. јула, организоваће протесте.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВЛАСТИ У ЦГ ЋУТЕ: Злочин који се крије 75 година!

У допису, мештани истичу да су забринути за опстанак и квалитет живота на спорној локацији, те су усвојили листу од 11 захтева. Они траже да им се гарантује несметан свакодневни саобраћај на локалном путу Смоковац - Врањске Њиве, те да без те гаранције неће прихватити покренуте поступке експропријације, нити дозволити улазак механизације у поседе, изузев оне која је неопходна за изградњу подвожњака и измештање пута.

Траже и да се санира потпорни зид и обезбеди редовно одржавање тог пута, гарантује безбедност, да се заштите породичне куће Будислава и Будимира Рајковића, Вукана и Веска Вукановића, и Милодарке Новосел од минирања и других радова на брду Смоковац, као и да се пре почетка тих активности утврди стање свих кућа, како би се могло упоредити са оним по завршетку радова. Осим тога, захтевају да инвеститор обезбеди другу локацију за одлагање отпадног материјала, као и да се реши прилаз породичној кући Вукановић/Новосел...

Условљавају и да им се изда гаранција да ће надлежна институција надзирати изградњу бунара, као и да се направи процена утицаја од зрачења, јер ће се копати у средишту енергетског чвора. Мештани такође захтевају да се Просторним планом Црне Горе дефинише траса Јадранско-јонског ауто-пута, као и да се инвеститор обавеже да уради зелени појас и заштиту од буке на читавом простору.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МЕШТАНИ ПЉЕВАЉСКИХ ПОГРАНИЧНИХ СЕЛА ОГОРЧЕНИ: Мигранти им проваљују у куће и наносе штете

ПОЧЕЛИ ПРИПРЕМНИ РАДОВИ

ИЗ Министарства саобраћаја је саопштено да је извођач радова сходно планираној динамици почео са припремним радовима на изградњи петље "Смоковац". Поступак за завршетак експропријације је 1. август, законска процедура се поштује и планирани пројекат не касни.