Зувдија Хоџић из Гусиња, председник СУБНОР-а Црне Горе, атеиста муслиман, члан Црногорске академија наука и уметности, који једва да је Други светски рат омирисао (рођен 1943.), упро је свим силама да канонски непризната „Црногорска православна црква“ постане државна!

- Ако се православне цркве крсте националним именом, зову по држави, и ако држава постоји и држи до себе, исправно је да се и црква, као и академија, као друге институције зове по њој - казао је Зувдија подгоричким „Дневним новинама“, додајући да према државном и политичком руководству Црне Горе, СУБНОР и антифашисти показују поштовање и разумевање „јер знају да раде у интересу Црне Горе и да им није лако“.

Прочитајте још: Зувдија Хоџић: Његош није геноцидан


- Али им замерамо на односу према Српској православној цркви, посебно према Црногорској православној цркви. Једној препуштају да ради шта хоће, другој онемогућавају да уђе у своје манастире.Ми, свесни угледа и улоге које је Црногорска православна црква имала у нашој историји, искрено верујемо да она штити и интересе савремене Црне Горе на свим пољима -државним , верским, међуверским - поручио је Хоџић.