Према резултатима анализе Центра за екотоксиколошка испитивања из Подгорице (ЦЕТИ), узорци воде узорковани на локацији реке Ћехотине, 11 километара низводно према Градцу, на локацији река Везишница , код ресторана “Огњиште”, на локацији река Ћехотина, код пекаре у Жидовићима, су ван свих класа прописаних Уредбом о класификацији и категоризацији површинских и подземних вода због повећане вредности пх, садржаја нитрита и ортофосфата.

Резултати анализе показали су промене пх током времена што наводи на закључак да су вредности пх воде у време дешавања акцидента биле изнад измерених 8. јула 2019.године.

Прочитајте још - Инспекције објавиле извештај поводом помора рибе у Ћехотини; СРК „Липљен“ тражи да се утврдити штета

У налазу Специјалистичке ветеринарске амбуланте се наводи да спољашњим прегледом узорака рибе нису утврђене промене. На унутрашњем прегледу се запажају хеморагичне промене особито изражене на цревима чији је лумен испуњен хеморагично некротичним садржајем што би могло упутити на присуство неког корозивног (каустичног) средства. На шкргама се уочавају такђе некротичне промене нарочито изражене на врховима шкржних ламела. Некроза је патолошки процес који се карактерише прераном смрћу ћелија у ткиву или органу још увек живог бића. Некрозу изазивају инфекције, хемијске или физичке повреде.

Река Ћехотина низводно од Пљеваља је 5. јула била бела као млеко а из риболовног друштва "Липљен" из Пљеваља је саопштено да је настао велики помор рибе и да је штета непроцењива. Риболовци су саопштили да су из Ћехотине, на делу тока низводно од града и ТЕ „Пљевља“ иѕвадили око једну тону угинуле рибе а да су велике количине рибе потонуле или их је вода однела.

Прочитајте још - КОМИСИЈА ЕПЦГ ПРИЗНАЛА КРИВИЦУ: Помор рибе изазвао радник термоелектране

Полиција је поднела кривичне пријаве против Термоелектране Пљевља и четири особе због сумње да су извршили кривично дело загађење животне средине.

Из полиције је наводе да постоји сумња да су запослени у Електропривреди Црне Горе, односно Термоелектрани Пљевља радње описане у кривичној пријави спроводили и раније.

Налаз Центра за екотоксиколошка испитивања Подгорица