СКОПЉЕ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

Свети Ћирило и Методије, Свети Климент, Свети Наум и Цар Самуил славиће се заједнички у Бугарској и Северној Македонији (РСМ), потврђено је из Владе у Скопљу.

На предлог ресорног Министарствота спољних послова, Влада у Скопљу је усвојила информацију са првог састанка међувладине комисије РСМ и Републике Бугарске од 10. јуна ове године, формиране на основу Споразума о пријатељству, добросуседству и сарадњи између двеју држава.

Прочитајте још - БУГАРСКА ПОРУЧУЈЕ: Од Северне Македоније тражимо само истину


Информација садржи извештај о раду Заједничке мултидисциплинарне експертске комисије о историјским и образовним питањима и предлозима владама, уз размену оцена о досадашњем раду и „постигнутом напредку у делу античке историје“.

- Прихваћене су сугестије о заједничкој прослави следећих личности из наше заједничке историје: Св. Кирил и Методиј, Св. Климент, Св. Наум и Цар Самуил. Две стране су сагласне да промовишу договорено и у најкраћем могућем року да усагласе датуме и заједничко обележавања. При свакој официјалној прослави ових личности потребно је историјска истина о нашој заједничкој историји јасно да се обележава – наводи се у саопштењу Владе РСМ.