ЛАКШЕ им је било пре девет година домоћи се крова света, највишег врха Хималаја - Монт Евереста (8.848 метара) него до националних пензија које им, како причају никшићки планинари Ђорђије Вујичић, Драгутин Шлаги Вујовић и Марко Блечић, припадају као врхунским спортистима. Тврде да је освојити ћудљиви Еверест подвиг вредан најсјајније медаље на било ком спортском планетарном такмичењу. Уз то овај подвиг сврстао је малену Црну Гору као 65. у свету чија застава је изнета на "кров". Остварили су храбри момци сан многих њихових претходника из Планинарско-смучарског друштва "Јаворак", као и ранијих неуспелих похода када се горе, међу облацима, бирало између живота и смрти.

Ипак, све похвале, одличја која су побрали засенила је одлука Министарства спорта да не могу добити националне пензије, јер како им је речено - важећи прописи Закона о спорту не препознају као врхунски резултат успон на кров света. Статус врхунског спортисте добила су сва тројица алпиниста, добила решења да са навршених 40 година живота примају националну пензију, али је то право остварио само један од њих - Ђорђије Вујичић, коме је у међувремену та накнада укинута.

Из Министарства спорта су још раније саопштили да су увидом у документацију наслеђену од Управе за младе и спорт утврдили да је непотпуно утврђено чињенично стање и погрешно примењен материјални пропис. Оценили су да нема законског основа за доношење решења о утврђивању висине накнаде, јер важећи закон и подзаконски акти не препознају резултат који је остварен.

Прочитајте још: Попели се уз залеђене водопаде у кањону Таре (ВИДЕО)

Овај случај добиће ускоро епилог на суду.

- Појединци покушавају да се праве слепи, глуви и неми када треба набројати најзначајније спортске резултате у Црној Гори. У том бројању приметио сам да нас нема, што довољно говори о њима - каже Вујовић.

ТРЕЋА СРЕЋА

У ТРЕЋЕМ походу тројица никшићких планинара домогла су се врха Хималаја. Упркос лошем времену успели су да освоје "кров света" и уђу у историју. Никшићки планинари су први пут кренули у поход 1996. године, али нису успели иако је до остварења сна недостајало свега 48 метара, али велико невреме на Евересту претило је да угрози људске животе. Други пут зауставила их је одлука кинеских власти да не дозвољавају прелаз преко Тибета, због нараслих и политичких и других тензија у том делу Азија. Ипак, трећи покушај се посрећио.