Лидер Демократа Алексa Бечић упутио је писмо амбасадорима земаља и шефу Делегације ЕУ у Подгорици поводом збивања у Котору

- Уколико се на примеру Котора легитимише "кафанска пајсер" демократија, онда смо сви заједно у великом проблему, а даље интеграције, улазак у ЕУ, као и остварење демократских стандарда, апсолутно немогућа мисија.

Ово је део писма Алексе Бечића председника Демократске Црне Горе, најјаче опозиционе партије, која предводи власт у општини Котор, амбасадорима земаља ЕУ и амбасадору ЕУ у Подгорици Аиво Ораву, којим их упознаје "са драматичном ситуацијом у којој се налази наш древни град под заштитом УНЕСКО, а која је проузрокована континуираним, вишемесечним, незаконитим, неуставним, једном речју - противправним деловањем Демократске партије социјалиста и њених партнера, а за шта поменути имају пуну подршку Владе Црне Горе, која не поштујући Закон и сопствену Одлуку, легитимише противправно поступање, прекрајање изборне воље и правно насиље незабележено у новијој политичкој историји".

- Користим прилику да вас замолим да у мери својих могућности, помогнете спречавању даљег противправног деловања представника ДПС, као и Владе Црне Горе, која непоступањем у складу са Законом и сопственом Одлуком, омогућава даљу правну хајдучију, каже Бечић и подсећа да су 2016. године грађани и грађанке Котора, и поред неравноправних услова и антидемократског амбијента, ипак указали већинско поверење опозиционим партијама са државног нивоа, који су на бази ове неспорне чињенице успоставиле власт почетком 2017. године.

Прочитајте још: Алекса Бечић реизабран за председника Демократске Црне Горе

- Међутим, након две године, издајом и политичком продајом једне партије и њених одборника, ДПС је противправно кренуо у прекрајање изборне воље грађана. Прво је незаконито смењен председник Општине Владимир Јокић, што је потврдила пресуда Управног суда. Затим је, и поред пресуде Управног суда, покушана поновна смена председника Општине, што је осујећено правовременом реакцијом, у складу са законом, челника извршне и законодавне власти у Котору. Након тога, и поред чињенице да је председница Скупштине у складу са Законом и Пословником заказала седницу СО за 10. јул, група одборника ДПС и њихових партнера је супротно Закону о локалној самоуправи и Пословнику СО, на састанку у хотелу донела одлуку да смени председницу Скупштине, што је начин деловања и одлучивања својствен само афричким племенима. Врхунац противправног деловања и правног насиља представника ДПС и њихових партнера јесте незаконито уклањање печата са службених просторија, обијање браве и насилни улазак у просторије СО Котор, што не памти црногорска политичка позорница. Против одговорних лица због почињених кривичних дјела су поднешене кривичне пријаве од стране челника Општине Котор - пише Бечић и подсећа да се Црна Гора налази у уговорном односу са ЕУ, као земља кандидат, као и да су упозорења у односу на недовољне резултате у области владавине права готово свакодневна порука са међународних адреса.

- Самим тим, уколико се покаже толеранција и на било који начин, чињењем или нечињењем, односно уздржавањем, легитимише политичка корупција, прекрајање изборне воље, незаконито смењивање опозиционих председника Општина, ''кафанска'' и ''пајсер'' демократија, ''коверте'', ''снимци'', ''личне карте'', онда се заиста поставља отворено питање да ли нам је уопште потребан вишепартисјки систем и да ли борба за демократију има смисла у Црној Гори - пише Бечић амбасадорима ЕУ, поводом нечувеног правног насиља у Котору.