ОБЕЛЕЖАВАЊЕ празника Светог мученика кнеза Лазара и свих Светих мученика српских - Видовдан у Епархији будимљанско-никшићкој почело је традиционалном Видовданском духовном академијом код Цркве Светог Јована Крститеља у Затону код Бијелог Поља.

- Косовски јунаци су изгинули не само за одбрану своје земље, територије него понајвише за одбрану части, образа, вере и светиња. Ако то имамо у виду и ако погледамо нашу данашњу ситуацију, проблеме са којима се боримо онда видимо да Косовска битка не престаје, с тим што се она сада, углавном, не води ватреним оружјем, већ морамо да је водимо јачим оружјем - истином, правдом, сећањем, оданошћу својој вери и својим светињама, својим прецима и својим гробовима. Косовска битка не престаје - беседио је у Затону епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је зборио и о новом удару на православне светиње у Црној Гори.

Прочитајте још - ВИДОВДАН: Празник српске саборности и надахнућа

На Видовдан, у Беранама, престоном граду Епархије будимљанско-никшићке, почеће традиционалне, 16. "Видовданске свечаности 2019". Традиција ће бити настављена и на Буковој пољани код Матешева, где ће после свечане литургије почети традиционални Видовдански сабор пред црквом Светог кнеза Лазара - Лазарици, на месту на којем су храбри Васојевићи предвођени војводом Миљаном Вуковим 11. јуна 1877. до ногу потукли бројну турску војску. Та битка је била увод у бој на Морачи, где су Васојевићи победили турску војску која је надирала са 17.500 војника и 24 топа.