Речни предео Муре, који се протеже на 13.000 хектара у Аустрији, Унеско (УНЕСЦО) је прогласио резерватом биосфере на данашњој седници у Паризу.

Проглашење долине доње Муре за Унесков резерват биосфере последњи је корак ка заједничкој номинацији Хрватске, Аустрије, Словеније, Мађарске и Србије за проглашење првог на свету петодржавног резервата биосфере "Мура-Драва-Дунав“, наводи се у саопштењу организације за заштиту животне средине WWF.

Директорка програма климатских промена у WWF Адриа Душка Димовић каже да речна станишта уз Муру, Драву и Дунав чине око 700 километара дуг зелени коридор у срцу Европе, који обухвата око милион хектара вредних природних станишта, с великим бројем ретких врста биљака и животиња.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Unesko predlaže da se Ohrid stavi na listu ugroženog nasleđa

У саопштењу се наводи да WWF, министарства за животну средину и други партнери за заштиту природе из свих пет земаља протеклих 20 година раде на дугорочној заштити тог подручја кроз упостављање резервата биосфере.

Доње деонице све три реке и њихова поплавна подручја, која се протежу кроз пет споменутих земаља, чине један од најбогатијих и најразноврснијих подручја у Европи.

Обале тих река представљају дом бројним угроженим биљним и животињским врстама, међу којима се налази више од 3.000 врста птица.

Између осталог, на том подручју налази се највећи број гнездећих орлова белорепана у Европи.

Неколико врста риба, попут јесетри или дунавског лососа, користи више од 700 километара речне дужине за миграцију.

Идентитет подручја као и животни стандард његових становника у великој мери зависи од Муре, Драве и Дунава. Њихова нетакнута плавна подручја штите насеља од поплава и обезбеђују чисту питку воду, док прекрасна подручја повећавају потенцијал за развој одрживог туризма.

Како се наводи у саопштењу WWF, данашње признање Унеска отвара пут за реализацију највеће иницијативе за заштиту река у Европи. Хрватска и Мађарска су 2012. заштитите свој речни предео, Србија 2017. и Словенија 2018. године.

Оцењује се такође да стварање јединственог пенталатералног резервата биосфере "Мура-Драва-Дунав“ отвара могућности развоја туризма заснованог на очувању природе, као и малих породичних газдинстава, док се истовремено повећава заштита културног наслеђа.

WWF је једна од највећих, широм света признатих, независних организација, која се бави заштитом природе и има активну глобалну мрежу у више од 100 земаља.