СА границе је од почетка године враћено 210 тона хране, док је ван употребе стављено 160 килограма меда сумњивог квалитета. Прошле године са црногорских међа враћено је 147 пошиљки или 1.200 тона хране, а дванаест месеци раније 800 тона. Ово су подаци Управе за безбедност хране, из које поручују да је храна на црногорском тржишту безбедна и сигурна за употребу.

- Од почетка ове године до краја маја враћено је 67 пошиљки или 210 тона хране - каже Весна Даковић, директорка Управе за безбедност хране.

Најчешће се са границе враћа воће и поврће, и то углавном због високе концентрације пестицида. Ситуација је много боља када су у питању производи животињског порекла.

- Морам да истакнем да најмање проблема имамо са храном животињског порекла. Управо због тога што се та храна по посебним правилима увози, а под специјалним надзором су и објекти у којима се она производи - додаје Даковићева.

Од 2017. редовно се контролише мед, нарочито онај који се продаје уз магистрале и код верских објеката. Разлог је што се на тим местима продаје мед који није пчелињи, већ је настао од биљака попут маслачка. Такав мед, напомиње Даковићева, није опасан по људско здравље, али није пчелињи и нема утврђено порекло.

Фото К. Михајловић

- Са том активношћу, односно контролом, наставили смо и ове године и до сада смо одузели 160 килограма меда сумњивог квалитета - навела је директорка Управе за безбедност хране.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Фалсификатори сируп нуде као мед

Иначе, према речима Даковићеве, у Црну Гору дневно уђе од 70 до 80 камиона хране, углавном из држава региона. Сваки контингент се исконтролише, а инспектори током летње сезоне, као и царинске службе, раде у две смене, до 22 сата.

Фото Н. Скендерија

- Гарантујемо да оно што није безбедно не буде на тржишту Црне Горе - поручила је Даковићева, подсећајући да се свакодневно, и то у четири нивоа, контролише и оно што се производи на домаћем тржишту, њивама и фармама. - Анализа је показала да је у појединачним случајевима утврђено присуство недозвољених материја. Међутим, одговорно тврдим да је спречен њихов пласман на тржиште. Толеранције нема, трудимо се да све што је у понуди буде сигурно и здраво. То су потврдили и извештаји међународних институција, јер Црна Гора, иако није чланица Европске уније, има стандарде који се примењују у државама чланицама.

Весна Даковић

ПРИСТУПАЊЕ ЕУ

ПОГЛАВЉЕ 12 - безбедност хране, ветеринарство и фитосанитарни надзор ' званично је отворено 30. јуна 2016. године. Оно представља једно од најкомплекснијих и најтежих поглавља за све земље кандидате, а поготово за земље које имају мали административни апарат какав има Црна Гора. Приступање ЕУ позитивно ће се одразити на произвођаче хране због слободног кретања робе на територији Европске уније, без контроле на граници, као и на све оне који послују са храном.