Заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер, изјавио је данас у Бањалуци да се разговори о статусу Косова и Метохије не могу везати за дешавања у БиХ, преноси Фена.

"Осим што би нормализација односа између Београда и Приштине значајно побољшала односе и безбедност на целом простору западног Балкана, отворила би европски пут и за Србију и за Косово", рекао је Палмер и додао да је то јако добро за БиХ.

Амерички функционер је, у разговору за новинску агенције БиХ, изразио наду да ће страначки лидери успети да дођу до споразума који ће омогућити да се формира нова власт на нивоу БиХ, како би се земља кретала ка ЕУ, односно ка евроатланској будућности.

Палмер је рекао да САД подржавају Дејтонски споразум и додао да ће морати да дође до реформи у земљи да би БиХ, како је казао, била функционалнија и испунила стандарде за чланство у ЕУ.

Амерички дипломата потврдио је да остају на снази америчке санције Милораду Додику и Николи Шпирићу, наводећи да САД нису виделе никакве промене у њиховом понашању, што би их, како је рекао, квалификовало да буду уклоњени с америчке "црне листе".

"Они знају шта треба да ураде. И нама би било драго када би они то радили", навео је Палмер.

Палмер је нагласио да његова земља заговара најближи могући партнерски однос између НАТО и БиХ и да верује да Русија жели да блокира европски и евроатлански пут БиХ.